Přehled explozí náloží na veřejně přístupných místech v Praze

Přehled větších explozí náloží na veřejně přístupných místech v Praze od roku 1990:

2. června 1990 - V Praze na Staroměstském náměstí vybuchla bomba. Těžce zranila německou turistku, jež přišla o oko, lehce zraněny byly desítky lidí. Bomba vyrobená z ocelové trubky byla umístěna v tašce na podstavec pomníku Mistra Jana Husa. Pachatel nebyl zjištěn.

2. srpna 1990 - Na hostivařské přehradě vybuchla bomba stejné konstrukce jako na Staroměstském náměstí. Vyžádala si jen několik lehkých zranění. Pachatel nebyl dopaden.

Říjen 1995 - V Praze 5-Smíchově v areálu Sokola na Mrázovce výbuch trhaviny nastražené v láhvi těžce zranil slovenského dělníka provádějícího rekonstrukci areálu.

9. srpna 1996 - Ve vestibulu stanice metra Karlovo náměstí explodovala výbušnina umístěná v odpadkovém koši. Bombu ohlásil policii anonym, stanice byla vyklizena a nikdo nebyl zraněn.

14. srpna 1996 - V Praze 6-Dejvicích explodovala nálož v plastikové popelnici. Tlaková vlna rozbila okna v okolních domech a poškodila zaparkované automobily.

5. května 1997 - Na Smíchově před vchodem do cvičiště TJ Sokol na Mrázovce vybuchla v odpadkovém koši amatérsky vyrobená výbušnina. Výbuch těžce zranil správcovou areálu.

6. prosince 1997 - Výbušnina explodovala u domu tehdejšího ministra financí a místopředsedy ODS Ivana Pilipa na Petřinách. Výbuch poškodil jen okna v domě a v okolí a poničil vůz.

3. září 1998 - Jeden člověk utrpěl těžké zranění při explozi výbušniny v Legerově ulici v centru Prahy. Pravděpodobným původcem výbuchu byl sám zraněný - amatérský pyrotechnik.

6. září 1998 - Dva zahraniční turisté byli lehce zraněni při explozi výbušniny v odpadkovém koši v Jilské ulici v Praze 1. Pachatel Marian Monczka z Karviné byl odsouzen v roce 1999 na 15 let do vězení. Měl na svědomí i výbuch na tramvajové zastávce Frýdlantské mosty v Ostravě v dubnu 1998.

10. března 1999 - V čekárně chirurgické ambulance v budově polikliniky v Praze 9-Vysočanech vybuchla nálož a lehce zranila pět lidí. Pachatelem byl důchodce Vladimír Štěpánek, který měl na svědomí již řadu dalších útoků, například na železniční tratě. V prosinci 2003 byl zadržen a v lednu 2004 zemřel.

6. července 1999 - Výbuch granátu zranil u rodinného domku v ulici K Safině v Praze 4 čtyřiatřicetiletého holandského podnikatele. Granát zřejmě někdo umístil na vjezdová vrata.

23. října 2003 - V hotelu Duo v Teplické ulici v Praze 9 explodovala menší nálož. Lidé z hotelu byli evakuováni.

9. listopadu 2003 - Výbuch neznámé látky poškodil jednu ze soch památníku obětem komunismu na úpatí Petřína. Nikdo nebyl zraněn. První útok na památník byl už 11. října.

1. srpna 2004 - V ulici Na příkopě u podniku Casino Royal útočník hodil granát na terénní vůz. Chtěl zřejmě zavraždit izraelského majitele kasina. Lehce zraněno bylo 18 lidí. Na základě mezinárodního zatykače byl v Izraeli v září téhož roku zatčen pachatel Jakov Mošajlov, který byl posléze vydán do ČR a odsouzen na pět let vězení.

1. července 2006 - V oboře Hvězda v Praze 6 explodovala výbušnina. Nikdo nebyl zraněn. Výbuch poškodil ohradní zeď obory u Ruzyňské ulice.

9. července 2009 - V restaurací U Českého lva v Sokolovské ulici pozdě večer explodovala výbušnina umístěná zřejmě v zavazadle jednoho z hostů. Výbuch zranil čtyři lidi, z toho jednoho těžce.