Leo Fender – muž, který kytarou změnil hudbu

Anaheim (USA) - V roce 1951 vyrobil syn z rodiny kalifornských farmářů svou první kytaru, která pak sloužila hudebníkům jako Jimi Hendrix, Eric Clapton nebo Sting - ten chlapec se jmenoval Leo Fender. Dnes jej hudebníci znají jako vynálezce nejslavnější elektrické kytary všech dob. Legendární se staly především hudební nástroje Telecaster a Stratocaster. Paradoxem je, že přestože Fender stojí za nejslavnějšími kytarami světa, nikdy se na ně nenaučil hrát. Slavný hudební průkopník se narodil v Anaheimu 10. srpna 1909.

Fender s elektronikou pracoval už ve škole. Kamarádům spravoval rádia a jiné elektronické spotřebiče. Nejvíce mu však učarovaly hudební nástroje. Ve 40. letech experimentoval s kytarami a zesilovači, ale s jejich zvukem stále nebyl spokojený. První elektrickou kytaru pro jazzmany, pojmenovanou Broadcaster, vyrobil v roce 1951. Velký úspěch ale kvůli nastupující vlně rock-and-rollu nesklidila.

Průlom znamenaly až Telecaster a Stratocaster, které proslavila právě rock-and-rollová záplava nových kapel. Stratocaster z roku 1957 se na internetové aukci před devíti lety prodal za 75 tisíc liber, což je víc než čtyři a půl milionu korun. Vydražený kousek v minulosti vlastnili sběratelé zvučných jmen - zpěváci Mick Jagger, Dawid Bowie, nebo dokonce britský expremiér Tony Blair.

100 let od narození Leo Fendera (zdroj: ČT24)

Fender zemřel ve věku 81 let 21. března 1991. I když ho ke stáří trápila řada nemocí, věnoval se svým kytarám, a hlavně jejich neustálému vylepšování, doslova do poslední chvíle - ještě den před svou smrtí byl v práci.