Napoleon Bonaparte - geniální stratég

Paříž – Francouzský generál a císař Napoleon I. Bonaparte proslul jako geniální stratég a jeden z největších vojevůdců v historii. V době své největší slávy ovládal polovinu Evropy a jeho velmocenským ambicím padly za oběť statisíce lidí. Ve Francii zanechal občanský zákoník, který zčásti platí dodnes, zavedl systém prefektů, řád Čestné legie či číslování ulic sudými čísly po jedné a lichými po druhé straně, jež se pak rozšířilo do Evropy. Na jeho počest pořádají ve Slavkově u Brna každý rok tzv. napoleonské dny. Ačkoli je Bonaparte mnohými považován za největšího Francouze, narodil se italským rodičům. Když přišel z Korsiky do Paříže studovat vojenskou školu, neuměl ani pořádně francouzsky. Jeho kariéru raketově nastartovala francouzská revoluce, jež vedla k pádu monarchie. A tak se Napoleon již ve čtyřiadvaceti letech stal brigádním generálem. Vojáky si získal svým zápalem, odvahou a inteligencí, s níž vymýšlel lstivé manévry.

Do nejvyššího úřadu vynesla Napoleona účast v převratu, v listopadu 1799, proti vládě. Ta se nedokázala vypořádat s revolučním chaosem a zhoršující se hospodářskou situací. Krátce nato stanul Bonaparte v čele Francie jako první konzul, pak doživotní konzul a od prosince 1804 jako císař.

Napoleon získával jedno území za druhým

Rozhovor s Miroslavem Jandorou (zdroj: ČT24)

Jedno z nejslavnějších Napoleonových vítězství se odehrálo poblíž Slavkova u Brna, kde 2. prosince roku 1805 v bitvě Tří císařů porazil početně silnější vojska cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I. Následný Bratislavský mír mimo jiné připravil Rakousko o třiašedesát tisíc kilometrů čtverečních území a v důsledku znamenal zánik Svaté říše římské národa německého.

Osudným se Napoleonovi stalo tažení do Ruska v roce 1812, odkud se z půlmilionového vojska, zdecimovaného silnými mrazy a ruskou vytrvalostí, vrátilo jen třicet tisíc mužů. Nové vojáky pak musel Napoleon stahovat z území jeho loutkových režimů, což tam vedlo k povstáním. Konec Napoleonovy vlády v Evropě předznamenala porážka v bitvě národů u Lipska v říjnu 1813. Půl roku nato byl donucen abdikovat a byl vykázán na ostrov Elba.

Jeho vládu ukončila bitva u Waterloo

Na francouzský trůn usedl Ludvík XVIII., jehož nepopularity Napoleon využil na jaře 1815, kdy se opět chopil moci. Jeho vládu však po sto dnech ukončila bitva u Waterloo, po níž byl deportován jako zajatec Britů na ostrov sv. Heleny, kde 5. května 1821 zemřel. Příčinou smrti byla asi rakovina žaludku, jíž podlehl i jeho otec.

Ve Slavkově u Brna se pořádají o víkendu napoleonské dny. „V sobotu ráno začnou vojáci nacvičovat na odpolední ukázku. Ve dvanáct hodin bude mezinárodní výstava vín Grand prix Austerlitz, která se koná letos již po sedmé. V parku bude centrum všeho dění. Bude tam i malý řemeslný jarmark. Tradiční rekonstrukce bitvy u Slavkova bude až v prosinci,“ vysvětlil Miroslav Jandora ze sdružení Austerlitz.