Nejstarší zoo v ČR slaví narozeniny

Liberec - ZOO Liberec vznikla 9. září 1919 ze zookoutku, jenž založili v roce 1904 v Lidových sadech členové ornitologického spolku jako veřejnou voliéru. Ta se postupně rozrostla o výběhy se srnčí zvěří a další zvířata. Do roku 1931, kdy vznikla ZOO v Praze, byla jedinou zoo v Československu. ZOO Liberec se může pyšnit několika prvenstvími - má největší chovnou skupinu kriticky ohroženého osla somálského v Evropě, mimo dvě japonské ZOO je jedinou mimočínskou zahradou s chovem takina čínského a jako jediná v ČR chová od roku 1994 bílou formu tygra indického, který má bílou srst s černými pruhy a modré oči.

Z veřejné voliéry se postupným rozšiřováním stala zoo

Za otce zakladatele je považován Erich Sluwa, ředitel ZOO Liberec v letech 1919 až 1945. Od roku 1919 začal s profesorem Fritzem Wellerem rozšiřovat zahradu postupně o medvědinec, bazén pro lachtany, zimní halu či pavilon pro velké šelmy. Dodnes slouží bývalá administrativní budova z roku 1906 (nyní cukrárna Čapí hnízdo), přivezená z německo-české výstavy roku 1907.

Érou rozkvětu byla léta 1954 až 1982, pod vedením ředitele Jiřího Badalce, kdy zahrada opustila vystavovatelský kurz a stala se chovným zařízením vzácných zvířat. Vyrostla zde řada expozic, z nichž některé stojí dodnes, jako například expozice paviánů z roku 1963 či sloninec z roku 1972. Od 60. let také dosahuje návštěvnost pravidelně přes 300 tisíc lidí.

V době první republiky pečovala ZOO Liberec asi o 500 zvířat ve 130 druzích. V posledních letech se počet jedinců pohybuje kolem tisícovky. Ke konci roku 2008 chovala zoo 1871 zvířat a 173 druhů. Vlajkovou lodí libereckých chovatelů jsou šimpanzi, lachtani, sloni, exotičtí kopytníci a dravci.

Zoo má největší chovnou skupinu šimpanzů v ČR

ZOO Liberec má největší chovnou skupinu šimpanzů v ČR (čtyři samce a čtyři samice). Právě velikost skupiny, která zahrnuje šimpanze staré i mladé, odchované rodiči i lidmi, ale způsobuje problémy a chovatelé musí šimpanze rozdělovat. Řešením měl být transport pěti šimpanzů do zoo ve francouzském Bordeaux, z čehož ale sešlo. Dvě samice z této skupiny byly přestěhovány do zoo v Hodoníně.

První dva šimpanze získala ZOO Liberec v roce 1964 a v roce 1972 se tam narodilo první šimpanzí mládě - Tereza, z níž se čtyři roky poté stala filmová hvězda díky filmu Terezu bych kvůli žádné holce neopustil. Její syn Tedy si v roce 1997 zahrál v Jakubiskově Nejasné zprávě o konci světa.

Přes půl století chovají v Liberci slony bengálské. První samice Kitty přicestovala 9. října 1958, v roce 1965 ale uhynula. Podle tehdejší výroční zprávy byla hlavní příčinou smrti „akutní otrava z překrmení velkým množstvím nevhodné potravy nedisciplinovanými návštěvníky“.

Zoo se účastní i několika mezinárodních projektů

Liberecká zoo se také podílí na programu reintrodukce, tedy navracení odchovaných zvířat do volné přírody, konkrétně v případě orlosupa bradatého. Tento vzácný dravec se v Liberci rozmnožuje a pak je v Alpách či Pyrenejích za dozoru odborníků vypouštěn na svobodu.

ZOO Liberec je zapojena do několika mezinárodních projektů, v současné době do dvou vědeckých - šimpanzi ostrova Rubondo v Tanzanii a monitoring osla somálského v Eritreji - a jednoho humanitárního - Pomozme budoucnosti, jímž podporuje děti v africkém sirotčinci v Burkina Fasu.

  • Šimpanz autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Sloni jsou jednou z hlavních atrakcí liberecké ZOO. autor: ČT24, zdroj: ČT24