Jiří Paroubek a Mirek Topolánek – dva kohouti na jednom smetišti

Praha – Minulý týden všem občanům České republiky ukázal, jaká nenávist panuje mezi dvěma nejdůležitějšími muži české politiky - Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem, bez jejichž dohody se v zemi neobejde v podstatě nic. Respektovat se a alespoň navenek spolu vycházet musejí oba politici čtyři roky. Tehdy opoziční ODS vedla v průzkumech veřejného mínění o 20 procent a do čela sociálnědemokratické vlády se po rezignaci Stanislava Grosse dostal nevýrazný pražský politik, který na pražském magistrátu dobře spolupracoval s primátorem za ODS Pavlem Bémem.

Oba dva nyní bojují o přežití, protože voliči jednoho z nich pošlou do Strakovy akademie a druhý půjde z kola ven. Od začátku je však přece jen něco spojuje - oba z mrákot vzkřísili stranu, která se nemohla vzpamatovat z odchodu otců zakladatelů. „Jiří Paroubek a Mirek Topolánek jsou si určitě v jednom podobni. Oni dostali velkou šanci, nečekanou téměř, z nedostatku jiných kádrů. Oni prostě zbyli,“ komentoval pro pořad 168 hodin analytik zpravodajství ČT Jindřich Šídlo. 

Jindřich Šídlo

„Ten vztah je docela vyrovnaný. Zatímco Jiří Paroubek Mirkem Topolánkem upřímně pohrdá, tak Mirek Topolánek Jiřího Paroubka osobně nenávidí, myslím.“

Reportáž Nory Fridrichové (zdroj: ČT24)


Jak spolu dokáží diskutovat, ukázali naposled v Otázkách Václava Moravce minulý týden v úterý večer, poté co padla možnost uskutečnit předčasné volby letos v říjnu. 

Topolánek: Je to lež, samozřejmě.
Paroubek: Ano, lež to není, je to bohužel pravda. A měl byste mlčet.
Topolánek: Nařizujete mi to?
Paroubek: Ne. Jenom vás vyzývám, abyste byl slušný. A to vy ale neumíte.
Topolánek: Já myslím, že byste měl začít u sebe, pane předsedo.

Jejich vztah je však problematický již od samého začátku. Zatímco Vladimíra Špidlu šéf ODS respektoval a se Stanislavem Grossem si tykal, s Jiřím Paroubkem si do oka přímo nepadli.  

OVM - 19.2.2006

Paroubek: To, co tady blábolíte, nějaká nula procent DPH, to je prostě chiméra, protože to nedokážete zajistit, rozhodně ne od 1. 1. 2007.
Topolánek: Užíváte slovník, užíváte slovník, který, který samozřejmě je u vás standardní.
Paroubek: Takový jako vy, takový jako vy… ne jiný, na hrubý pytel hrubá záplata, je to tak.
Paroubek: A zdražení energií, pane předsedo, zdražení energií, to je demagogie.
Topolánek: Nemávejte tady tím prstem, prosím vás.

Spíš spolu nemluví, než mluví

Jindřich Šídlo, ČT: „Paroubek tím svým velmi razantním způsobem politiky zaútočil na něco, co Mirek Topolánek fakt nemá rád. A to je jeho ego. On se o něm začal od začátku vyjadřovat jako o člověku nepříliš sofistikovaném, hloupém a vlastně neustále na toho Topolánka útočil osobně.“ 

Leden 2007
Paroubek: Mě by hrozně zajímalo, co by se stalo například, kdybych já měl poněkud neujasněné rodinné poměry, jako má pan Topolánek.
Červen 2007
Topolánek: Vy přece musíte vědět, že já na ty paskvily, které předvádí Jiří Paroubek, nereaguji a reagovat nebudu.
Květen 2008
Paroubek: Topolánek je politický elév.
Září 2007
Topolánek: Vy jste se museli úplně zbláznit, že mu toto všechno žerete a že na to naskakujete. 

Jindřich Šídlo, ČT: „On s Jiřím Paroubkem v médiích vůbec nemluví. On se s ním nerad konfrontuje, on vůbec nerad připouští, aby se s Jiřím Paroubkem musel o něčem bavit, zejména pak na veřejnosti.“


Jejich skoro nenávistný vztah dokumentují i osoby blízké oběma politikům Lucie Talmanová a David Rath.

Talmanová: Kvalitativně vztah, nic, nula, žádný.
Rath: Mirek Topolánek je takový hřmotný, hodně hlučný, po mém soudu málo vzdělaný. On je takový stále zamrzlý puberťák. Bohužel ta puberta s ním hodně mlátí.
Talmanová: Jeden z nich dvou na té politické scéně zůstane. Já jediné, co k tomu můžu říct, že si nedovedu představit, že tam zůstanou nadále oba dva. Vedle sebe. 

  • Jindřich Šídlo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/974/97391.jpg
  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1126/112522.jpg
  • Mirek Topolánek a Jiří Paroubek v OVM autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/897/89696.jpg
  • Lucie Talmanová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1126/112529.jpg