Odešel legendární herec Paul Newman

Westport (USA) - Obklopen rodinou a nejbližšími přáteli zemřel 26. září 2008 ve svém venkovském domě poblíž Westportu ve státě Connecticut legendární americký herec Paul Newman. Bylo mu 83 let a již delší dobu bojoval s rakovinou plic. Za svoji více než padesátiletou kariéru hrál ve zhruba šesti desítkách filmů. Do zlatého fondu světové kinematografie se zapsal například rolemi ve snímcích Kočka na rozpálené plechové střeše, Podraz, Hombre, Frajer Luke nebo Butch Cassidy a Sundance Kid.

Desetkrát byl nominován na Oscara a dvakrát toto prestižní ocenění získal - v roce 1986 za celoživotní přínos filmu a o rok později za ztvárnění postavy Eddieho Felsona ve filmu Barva peněz. Byl rovněž uznávaným divadelním a televizním hercem a úspěchy sklízel také jako režisér, scenárista a producent. 

Jeho vášní byla i rychlá kola - v roce 1979 například obsadil druhé místo ve slavném vytrvalostním závodu 24 hodin Le Mans. Dařilo se mu ale i na poli byznysu - v roce 1982 založil se svým sousedem a kamarádem, spisovatelem A. E. Hotchnerem, společnost na výrobu potravinářských výrobků Newman's Own, které zdobí jeho jméno a tvář. Veškerý zisk z jejich prodeje putuje na charitu a vzdělání.