Do televizí se dostala premiéra seriálu Hříšní lidé města pražského

Praha - „Buď jsou v tom peníze, nebo ženská, pánové,“ prohlásí na začátku každého vyšetřování Jaroslav Marvan coby policejní rada Vacátko k inspektorům Brůžkovi, Mrázkovi a Boušemu a má vždycky pravdu. Takový je seriál Hříšní lidé města pražského, který nejen vypráví kriminální příběhy, ale i vykresluje atmosféru prvorepublikové pražské galérky, v níž policisté znali snad všechny kasaře a kapsáře ve svém rajonu jménem. První díl tohoto třináctidílného seriálu měl premiéru 27. září 1969.

Na seriálu se podíleli společně Jiří Marek a Jiří Sequens

Autorem napůl veselých, napůl smutných příběhů o starých zločinech, podle nichž seriál vznikl, je spisovatel Jiří Marek, který spolu s režisérem Jiřím Sequensem psal i scénář. V letech 1970 a 1971 natočil se stejným hereckým obsazením hlavních postav Sequens, který později režíroval mj. seriál o majoru Zemanovi, čtyři celovečerní filmy, též podle Markových povídek - Pěnička a paraplíčko, Partie krásného dragouna, Smrt černého krále a Vražda v hotelu Excelsior. V roce 1972 vznikla ještě samostatná televizní epizoda Štědrý den pana rady Vacátka.

Předobrazem proslulého rady Vacátka byl podle mínění některých legendární pražský kriminální rada Josef Vaňásek, který stál ve 20. a 30. letech minulého století v čele oné „čtyřky“ (policejní ředitelství Praha, oddělení IV) a požíval mezinárodní úcty. Nicméně podle Jiřího Marka juniora, syna spisovatele a scenáristy Marka, si jeho otec postavu Vacátka vymyslel od A do Z a radu Vaňáska prý vůbec neznal.

Seriál bezesporu patří ke klenotům české televizní tvorby

V seriálu Hříšní lidé města pražského, který dnes patří ke klenotům české televizní tvorby, hrála kromě Marvana řada známých českých herců. Inspektory Brůžka, Mrázka a Boušeho skvěle ztvárnili Josef Bláha, František Filipovský a Josef Vinklář. V epizodě Lady Macbeth z Vinohrad excelovala Květa Fialová, která okouzlovala muže i coby travička svého manžela. V dalších dílech se objevili například Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Josef Kemr, Svatopluk Beneš, Radoslav Brzobohatý či Nataša Gollová.

Na úspěšný seriál navázal v roce 1986 režisér Antonín Moskalyk, který podle příběhů Jiřího Marka natočil volné pokračování, desetidílné Panoptikum města pražského. V roli policejního rady vystřídal zesnulého Jaroslava Marvana Jiří Adamíra coby elegantní štramák rada Korejs a k inspektorům přibyl mladý a snaživý doktor Souček v podání Ondřeje Havelky. Titulní píseň k seriálu Panoptikum města pražského nazpíval Pavel Zedníček.

Vydáno pod