Josef Škvorecký žil ze své čerstvé duše

Náchod - Josef Škvorecký si literární nesmrtelnost zajistil románem Zbabělci, byl ale i autorem úctyhodné řádky próz, několika filmových scénářů, nepočítaně článků, studií a esejí. Inspirací pro něho prý byly především vlastní prožitky, sny a touhy. Spisovatelovo bilancování osobního i profesního života zachytil v dokumentu Gentleman Josef Škvorecký režisér Petr Kaňka. Snímek si můžete přehrát v tomto článku.

„Každý, kdo je hodný jména spisovatel, žije z toho, co zažil do svých 18 let, protože to je život, kdy máte ještě čerstvou duši. Když zestárnete, už to není tak intenzivní, to už skoro všechno člověk zažil. To je alespoň můj případ,“ prohlásil před svými osmdesátinami Škvorecký.

Narodil se 27. září 1924 v Náchodě a byl okouzlen literaturou, jazzem a dívkami stejně jako hrdina jeho nejslavnějšího románu Zbabělci Danny Smiřický. Zbabělce psal Škvorecký do šuplíku. Vznikali po únorovém puči 1948 až 1949, v knihkupectvích se ale objevili až o deset let později. Román vyvolal přímo negativní kritickou smršť. Recenzenti ho přirovnávali k červivému ovoci či k prašivému kotěti. K autobiografické postavě Dannyho se Škvorecký vrátil v próze Obyčejné životy (2004).

Gentleman Josef Škvorecký (zdroj: ČT24)

Během 60. let se stal jedním z nejčtenějších českých spisovatelů. V roce 1969 emigroval s manželkou Zdenou Salivarovou do Kanady, do Toronta, kde založili vlastní nakladatelství Sixty-Eight Publishers. Vydávali českou a samizdatovou literaturu, jejich prvním počinem byl Škvoreckého román Tankový prapor. K literárnímu dění přispíval Škvorecký i jako profesor americké a moderní anglické literatury na Torontské univerzitě, dlouhá léta vedl kurzy tvůrčího psaní, překládal.

Po roce 1989 byla Škvoreckému za jeho literární činnost udělena řada ocenění. Spolu se Zdenou Salivarovou obdržel v roce 1990 Řád Bílého lva III. třídy, o devět let později Státní cenu za literaturu. Do vlasti naposledy zavítal v roce 2004, kdy převzal Cenu Jaroslava Seiferta. Škvoreckého jméno nese v Česku gymnázium, vysoká škola i jedna z literárních cen.

Josef Škvorecký zemřel 3. ledna 2012 v Torontu. Bylo mu 87 let.

Z díla: Zbabělci (1958), Legenda Emöke (1963), Konec nylonového věku (1968), Hořkej svět (1969), Lvíče (1969), Tankový prapor (1971), Mirákl (1972), Příběh inženýra lidských duší (1977), Scherzo capriccioso (1983), Nevěsta z Texasu (1993). Pode Škvoreckého knih nebo scénářů vznikla řada filmů: Farářův konec, Flirt se slečnou Stříbrnou, Zločin v šantánu, Tankový prapor, Prima sezona nebo Hříchy pro pátera Knoxe.