Ďuričko zastřelil syna provozovatele matějské Kočku mladšího

Praha - Těsně před krajskými a senátními volbami se odehrál tragický incident, jenž mohl mít vliv i na výsledky hlasování. Po autogramiádě a křtu knihy šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, která se konala 9. října 2008 v pražské restauraci Monarch, zastřelil podnikatel Bohumír Ďuričko po krátké rozepři syna provozovatele pražské Matějské pouti Václava Kočku mladšího. Osobní tragédie pro rodinu zavražděného znamenala i těžkou situaci pro šéfa ČSSD Paroubka. Rodina oběti i údajný útočník totiž patří či patřili podle tisku k jeho známým. Šéf ČSSD bezprostředně po události uvedl, že uvažoval o rezignaci na stranickou funkci. Nakonec se ale rozhodl neodcházet, protože případ podle něho se stranou nesouvisel. O Ďuričkovi v médiích prohlásil, že se s ním zná jen zběžně od roku 1999.

Událost plnila první stránky novin, Paroubkovu stranu však ve volbách nepoškodila. Krajské volby konané loni 17. a 18. října 2008 skončily triumfem opoziční ČSSD. Sociální demokracie drtivě vyhrála i první kolo senátních voleb v tomtéž termínu, stejně tak jako druhé kolo senátních voleb o týden později. 

Pražský hoteliér Ďuričko a na druhé straně otec oběti byli přitom v minulosti vnímáni i jako kontroverzní podnikatelé, zmiňovala se o nich například zpráva někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho z roku 2006 o údajném prorůstání organizovaného zločinu do politiky. Tu však ČSSD i její šéf ostře odsoudili. 

Tragickou událost z loňského října pravomocně uzavřel soud v červnu 2009, když Ďurička za vraždu Václava Kočky mladšího s definitivní platností odsoudil k 12,5 letům vězení. Nejbližším příbuzným zastřeleného muže má také Ďuričko zaplatit odškodné v celkové výši přes 1,5 milionu korun. 

Podle obou soudů se Ďuričko a Kočka v inkriminovaný den dostali do roztržky, při které Kočka hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný. Ďuričko obžalobu odmítal, Kočku mladšího prý zavraždit nechtěl. Pouze se prý přiměřeně bránil fyzickému útoku. Již podle prvoinstančního senátu ale útok nebyl „zdaleka“ tak dramatický a silný, jak jej popisoval Ďuričko, a střelba tak v žádném případě nebyla přiměřenou obranou.

Policisté odvádějí Bohumíra Ďurička z pražské restaurace Monarch, kde proběhla rekonstrukce zastřelení Václava Kočky mladšího
Zdroj: ČT24/ČTK