Baseballová liga USA - jeden z největších sázkařských skandálů

Chicago - V americké baseballové lize se zrodil jeden z největších skandálů v dějinách zámořského profesionálního sportu, když hráči Cincinnati Reds přehráli v boji o titul Chicago White Sox. Finálová série začátku dvacátého století měla totiž jeden háček: byla zmanipulovaná. Podstatou úplatkářské aféry, která vešla do historie pod názvem „Black Sox Scandal“, bylo spolčení několika lidí z okruhu sázkových agentur i mafie s osmi baseballisty Chicaga. Ti se za slíbených 100.000 dolarů měli na hřišti postarat o finálové selhání favorizovaných Bílých ponožek, což se také stalo.

První spekulace se vyrojily už bezprostředně po posledním osmém utkání, které se uskutečnilo 9. října v Comiskey Parku (tým White Sox zde hrál v letech 1910-90) a jež domácí prohráli poměrem 5:10 a tím i celou sérii 3:5 na zápasy. Samotné vyšetřovaní začalo ale až v příštím roce. I když spousta detailů zůstala nevyjasněna, ukázalo se, že hlavním iniciátorem tohoto podvodu byl na hráčské straně Chick Gandila, napojený na mafiána Arnolda Rothsteina. „Namočili“ se i Lefty Williams, Eddie Cicotte, Swede Risberg, Happy Felsch, Fred McMullin, Buck Weaver a rovněž „Bosonohý“ Joe Jackson, jeden z nejslavnějších hráčů všech dob.

K manipulaci s výsledky dohnaly baseballisty tři důvody. Jednak zvítězily sílící nátlak bookmakerů i pokušení, že mohou vydělat více peněz, než činil slíbený bonus za případný triumf v lize, a zároveň se tak prý rozhodli ztrestat lakotu majitele klubu Charlieho Comiskeyho. Ten na hráčích údajně šetřil, kde se dalo. Vedle pokud možno co nejnižších odměn je například nutil, aby si sami prali použité věci. Ostatně pojem „Black Sox“, jenž parafrázoval název týmu, se prvně objevil právě v narážce na tuto skutečnost ještě před neslavně proslulou sázkařskou aférou.

A jakýže byl další osud oněch osmi nespokojenců, jejichž příběh se dostal i do knih a na filmová plátna? Porota je sice nakonec neobvinila ze žádného trestného činu, konečný verdikt ze strany MLB byl ale nemilosrdný. Soudce Kenesaw Mountain Landis, jenž byl ještě téhož roku jmenován prvním komisionářem ligy s úkolem napravit její silně poškozenou pověst, je potrestal doživotním zákazem činnosti. Klub se z tohoto traumatu dlouho vzpamatovával a od roku 1917, kdy podruhé vyhrál Světovou sérii (poprvé zvítězil v roce 1906), čekal na další titul dlouhých 88 let. Onen okamžik nastal před čtyřmi lety, kdy Chicago White Sox porazilo Houston Astros 4:0 na zápasy.

Vydáno pod