Sixteen proti všem - klisna chce přepsat historii Velké pardubické

Praha - Bílá devítiletá klisna Sixteen se dnes může nesmazatelně zapsat do historie nejslavnějšího českého dostihu - Velké pardubické steeplechase. Pokud by doběhla do cíle jako první, stala by se první klisnou, která dokázala Velkou vyhrát třikrát v řadě. Jediná klisna, která se do listiny vítězů dokázala zapsat třikrát, byla Lady Anne. Ta ovšem potřebovala k dosažení vítězného hattricku šest startů v letech 1891 až 1896. Zda se Sixteen opravdu stane nesmrtelnou, bude jasné krátce před čtvrtou hodinou odpoledne. Přímý přenos dostihového mítinku z Pardubic sledujte na programu ČT1 od 13:10. Průběh hlavního dostihu nabídne i portál ČT24. Velká pardubická startuje v 15:40.

Honbu za prvenstvím může Sixteen zkomplikovat snad jen kolize v nevídaně početném poli. Na start se postaví 25 koní, víc bezpečnostní regule dostihu nedovolují. „Pokud Sixteen neudělá chybu na skoku nebo se nedostane do skrumáže, tak to vidím jednoznačně, že vyhraje. Za nejvážnějšího soupeře považuji především Mandarina, k dalším patří třeba Del Sole,“ potvrdil suverenitu bílé klisny bookmaker Jaroslav Zawojski.

Sixteen povede v dostihu Josef Bartoš, nejlepší český překážkový žokej současnosti. Má na kontě už dvě vítězství ve Velké, v roce 2006 triumfoval s ryzákem Decent Fellow, loni zvítězil se Sixteen až po diskvalifikaci Amant Grise, který nedodržel kurz dostihu. Pokud bělka opravdu uspěje, rozšíří trenérské úspěchy legendy Velké pardubické Josefa Váni. Jeho svěřenci dokázali slavný dostih vyhrát šestkrát. Jako jezdec dokázal triumfovat pětkrát, své konto může dnes rozšířit v sedle Tiumena, ačkoli po loňském třetím místě ohlásil konec své jezdecké kariéry. Do dostihu posílá ještě Del Sola a Pocciho, největší šanci ohrozit Sixteen má Del Sole v sedle s Váňou mladším.


Za Sixteen by se mohli o další umístění vedle Váňových svěřenců a Numera Due Radka Holčáka podělit Mandarino, Tomis či Profil. „Sixteen je opravdu nejlepší, ale my ostatní neskládáme zbraně,“ řekl za soupeře Sixteen žokej Jaroslav Myška, který se vyhoupne do sedla Mandarina.

Obávaný Taxisův příkop vyzve i šestice cizinců: čtyři koně z Velké Británie a po jednom z Francie a Irska. Největší šance na úspěch v bezmála sedmikilometrovém dostihu má britský Mr Big trenéra Charlieho Manna. Mann je posledním zahraničním jezdcem, kterému se povedlo ve Velké zvítězit - v roce 1995 slavil v sedle ryzáka It’s A Snip. Od té doby se snaží na svůj úspěch navázat, letos by se mu to mohlo s mohutným Mr Bigem podařit.

Pořadatelé nalili na dráhu sto tisíc kubíků vody

Dráha je podle pořadatelů v ideálním stavu, nehrozí tedy, že by koně museli utíkat „po betonu“. Za poslední měsíc se kropí ve dne v noci ze tří zdrojů, aby byla trať pružná, a upravují se odskoky a doskoky. „Byli jsme vystaveni těžké zkoušce v podobě nepříznivého sucha, které bylo více než desetileté, máme mnoho vrásek, ale troufám si tvrdit, že dráha závodiště bude velice dobře připravena,“ konstatoval ředitel Dostihového spolku Jiří Kunát. Na zavlažení dráhy padlo na 100 tisíc kubíků vody.

Na dostih podle odhadu dorazí přes třicet tisíc fanoušků. Neměli by mezi nimi chybět prezident Václav Klaus ani premiér Jan Fischer.

Velká pardubická na ČT v HD rozlišení

Letošní televizní přenos Velké pardubické bude první sportovní akcí vysílanou Českou televizí ve vysokém rozlišení. Dění na trati bude sledovat 27 HD kamer. Obraz ve vysokém rozlišení budou moci sledovat diváci ČT HD, satelitního HDVT vysílání České televize na družici Astra 1E. ČT HD je dostupné také v IPTV Telefónica 02 a v zemském digitálním vysílání sítě 4 stejné společnosti. V běžném vysílání programu ČT1 bude obraz přepočítáván do standardního rozlišení SD.

Coby technologický mozek živého vysílání z Velké pardubické poslouží nejnovější přenosový vůz ČT, nejvyspělejší mobilní televizní pracoviště v České republice. V něm budou zpracovávány signály všech kamer rozmístěných na závodišti.

119. Velká pardubická steeplechase: Proč se dívat?

* Taxisův příkop - skáče se jen jednou v roce, přijde na řadu jako 4. překážka kurzu - živý plot vysoký 150 a široký 180 centimetrů a čtyři metry široký příkop za ním.
* Nejpočetnější startovní pole od roku 1990, startuje 25 koní.
* Klisna Sixteen útočí na třetí triumf v řadě.
* Legendární Josef Váňa opět v sedle: po třiadvacáté bude skákat přes Taxisův příkop.
* Na start míří šest zahraničních koní, nejvíc od roku 1990.
* S dotací 4,5 milionu korun nejbohatší český dostih, vítěz bere polovinu.

Vydáno pod