Zpěvačka, herečka a moderátorka Petra Černocká slaví narozeniny

Praha - Do srdcí posluchačů se zapsala hlavně hity jako Ovečka, Jedou vozy, Koukej, se mnou si píseň broukej či Náklaďák. Lidé si ji zamilovali také jako filmovou čarodějnici Saxanu z rodinné komedie Dívka na koštěti. Zpěvačka a herečka Petra Černocká, jež se v posledních letech věnovala i moderování televizních pořadů či psaní knížek se narodila 24. listopadu 1949. Za svými posluchači jezdí stále mladistvě vyhlížející zpěvačka s koncertním programem i dnes. Černocká je od roku 2004 podruhé vdaná. Se svým prvním manželem, hudebníkem a producentem Janem Vaculíkem, má dceru Barboru, která vystudovala žurnalistiku a zpívá ve vokální skupině Yellow sisters.

Původně směřovala Petra Černocká k opernímu zpěvu

Jedna z hvězd české populární hudby zejména 70. a 80. let, disponující libozvučným hlasem, někdy vykročí ze středního proudu k jemnému rocku, jindy k folkové baladičnosti či ke country stylu. Sama také skládala či skládá písničky a písňové texty, vydala více než 60 singlů, tři gramofonová alba, po roce 1989 jí vyšlo pět nových a několik vzpomínkových CD. V minulosti podnikla řadu turné doma i v zahraničí. Za svými posluchači jezdí stále mladistvě vyhlížející zpěvačka s koncertním programem i dnes.

Oblíbená interpretka popmusic přitom původně směřovala k opernímu zpěvu. Narodila se 24. listopadu 1949 v pražské rodině právníka a úřednice, ale její hudební nadání ji přivedlo na pražskou konzervatoř. V roce 1970 absolvovala obor operní zpěv a klavír. Umělecké geny v rodině nesl i její bratr, moderátor a diskžokej Pavel Černocký, a rovněž bratranec, slavný český herec Vlastimil Brodský.

Kariéra talentované zpěvačky je velice bohatá

Ještě za studií na konzervatoři začala Černocká vystupovat se skupinou Pastýři vedenou Petrem Hannigem. S kapelou natočila svoji první vlastní písničku Ovečka, která se stala populární a často ji uváděl rozhlas i televize. V roce 1968 získala angažmá v divadle Semafor, kde začínala ve skupině Jiřího Grossmanna a Miloslava Šimka ve hře Besídka v rašeliništi a později přešla k Jiřímu Suchému a Jiřímu Šlitrovi.  

Od roku 1971 spolupracovala řadu let s hudební skupinou Kardinálové Zdeňka Merty, s níž natočila svůj snad největší hit - countryově laděný Náklaďák či jiné známé songy jako Adié, řeknu vám (1974). Ještě předtím zaujal její hit Jedou vozy (1971) z repertoáru polské zpěvačky Maryly Rodowiczové. Nahrávala i s velkými hudebními tělesy, s Orchestrem Karla Vlacha například natočila skladbu Koukej, se mnou si píseň broukej (1973, vlastní text i hudba) a další. Posledních 15 let vystupuje v komorních recitálech s kytaristou a svým druhým manželem Jiřím Pracným.

Mnoho lidí má zpěvačku spojenou především s rolí čarodějnice Saxany 

Kromě své pěvecké kariéry Černocká zazářila i na filmovém plátně. V roce 1971 si zahrála hlavní roli ve filmové komedii režiséra Václava Vorlíčka Dívka na koštěti, k níž nazpívala i známou titulní píseň Saxana. Za postavu studentky čarodějnické školy získala v následujícím roce diváckou cenu Herečka roku. Zpěvačka se objeví i ve volném pokračování filmu, jež připravuje do kin opět režisér Vorlíček. V minulosti si Černocká zahrála ještě v bratislavské televizní trilogii Nepokojná láska z roku 1976 či ve slovenském filmu Otec z roku 1981.  

V roce 1999 vysoudila Černocká omluvu a odškodné 50 tisíc korun od České televize, kterou žalovala kvůli pořadu „Čtvrtníček, Šteindler a Vávra uvádějí“ odvysílaném o rok dříve. Zpěvačky se dotkl svérázný humor satirického pořadu navazujícího na cyklus Česká soda, jenž ji pomocí sestříhaných záběrů vypodobnil jako pornoherečku.