Speciální nůžky, počítač i kuchyň. Pomůcky pomáhají postiženým

Praha - Speciálních pomůcek pro postižené je takové množství, že by se asi těžko spočítaly. Handicapovaným pomáhají hlavně k tomu, aby byli víc soběstační. Díky nim si třeba zvládnou namazat chleba, zapnout knoflík, ale i ovládat počítač a nebo si i zavolat. Malý Jakub například nemluví, když ale něco potřebuje, dokáže to dát najevo. Pomáhá mu k tomu tabulka s písmenky. Jakub tak může prstem napsat, co právě potřebuje. Klienti se během ergoterapie, takzvaných kurzů soběstačnosti, učí i naprosto běžné věci. S nabíráním věcí z talíře jim pomáhá speciální lžička a ochranný kryt.

S rozpůlením a namazáním housky zase pomůže speciální prkénko. „Je speciální v tom, že má přísavky a bodáky, na které si člověk může nabodnout housku nebo bramboru, aby mu to usnadnilo manipulaci s tím předmětem,“ popisuje ergoterapeutka Barbora Palečková z Jedličkova ústavu. Handicapovaným pomáhají v lepší manipulaci v kuchyni i výsuvné poličky a výškově nastavitelný stůl, pod který se vejde jakýkoliv vozík.

Speciální myši usnadňují práci s počítačem

Existuje i celá řada pomůcek na to, aby se děti naučily držet různé předměty. Kulička na tužce zvětší její plochu, speciální nůžky pomůžou se stříháním, tréninková kostka děti naučí si třeba rozepnout knoflík, zapnout zip a nebo si zavázat tkaničku. Na speciální tabuli můžou děti trénovat, jak si napustit vodu, otevřít dveře a nebo rozsvítit světlo.

Samozřejmostí dnešní doby jsou i počítače. Některým lidem s handicapem ale může dělat velký problém je ovládat. I tady však existují „pomocníci“. „Například do takzvaného husího krku se dá vložit ovladač, díky němuž je klient schopný ovládat počítač hlavou,“ vysvětluje Palečková. Práci s počítačem usnadňují i speciálně upravené myši. Takzvaný „trackball“ funguje na opačném principu té obyčejné - místo ovládacího kolečka dole ho má nahoře. S počítačem můžou pracovat i lidé, kteří mají nehybné celé tělo - ovládat se dá totiž i zrakem pomocí speciálních brýlí.

Stejně tak jako počítače patří do každodenního života i telefony. Speciálně upravená pevná linka má veliká tlačítka a také ikony s fotkami lidí. Stejně tak můžou postižení používat i mobilní telefony. Model, který je nejvíc podobný klasickému telefonu, umožňuje vytočit i normální číslo. Současně má i čtyři tlačítka, pod kterými jsou umístěny různé předvolby.

Pomůcek je dost, bezbariérových míst málo

Lidem, kteří jsou upoutáni na vozíček, zlepšují život různé technické vymoženosti. Například sedmnáctiletý Denis má speciální hydraulický vozíček, který se dokáže vysunout až do výšky metru a půl. „Když je něco ve vyšších místech, třeba na skříni, tak to využiji,“ tvrdí student Sociálně správní školy. Jirka zase používá zvedák, díky kterému ho do postele dokáže dostat i jeden člověk. Ve svém pokoji má i polohovatelnou postel s dálkovým ovladačem, která zabraňuje tomu, aby na těle vznikly proleženiny.

Kolik je pomůcek, které postiženým zkvalitňují život a pomáhají jim zvládat každodenní činnosti, by se spočítalo asi těžko. Postižení je využívají od vstávání z postele, nasazování ponožek až třeba k ovládání počítače. Existuje něco, co by jim dokázalo pomoci ještě víc? „Myslím si, že naše konzumní společnost je natolik rozvinutá, že mě v tuhle chvíli nic nenapadá. Možná kdyby bylo víc bezbariérových míst,“ zakončil Jirka.

  • Speciální pomůcky pro handicapované autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1279/127813.jpg
  • Speciální klávesnice k PC autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1279/127814.jpg
  • Mobily pro handicapované autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1279/127815.jpg