Borussia Dortmund je fotbalový tým s bohatou historií

Dortmund – Borussia Dortmund, fotbalový tým hrající ve výrazných žlutočerných dresech, je českým fanouškům znám především díky Tomáši Rosickému. Současný kapitán české reprezentace sem přestoupil v roce 2001 za rekordních 14,5 milionu eur a zahájil tak své zahraniční angažmá. Spolu s ním zde hrál další český kanonýr Jan Koller. Jeden z nejúspěšnějších německých klubů má bohatou historii, která sahá až do roku 1909, kdy byl tým 19. prosince založen.

Jádro týmu tvořili hráči z církevního fotbalového družstva, kterým se nelíbilo, že jim do sportovních záležitostí zasahoval jejich farář, otec Dewald. Fotbalisté si tedy založili vlastní klub. Pojmenovali ho podle nedalekého pivovaru, přičemž název Borussia pochází z latiny a znamená Prusko. Tým hrál původně v modrobílé kombinaci, nyní známou barvu dresů – žlutou a černou – zavedli až v roce 1913.

Borussia měla problémy s nacisty

Klubu hrozil zánik, když se v roce 1929 dostal do hlubokých dluhů kvůli nákupu příliš drahých hráčů. Z bankrotu se dostal až díky finanční podpoře jednoho z movitých fanoušků. Ve třicátých letech měli fotbalisté z Dortmundu zase namále kvůli vládnoucí nacistické straně. Představitelům Třetí říše se nezamlouvala protifašistická činnost části funkcionářů a několik z nich bylo koncem války dokonce popraveno.

90. léta: nejúspěšnější doba

Borussia Dortmund byla jedním ze šestnácti klubů, jež v roce 1962 založily Bundesligu, současnou nejvyšší německou fotbalovou ligu. První úspěchy však vestfálský tým zaznamenal již na počátku druhé poloviny padesátých let, kdy dvakrát po sobě (1956 a 1957) vyhrál ligu západního Německa (Oberliga). Další ligový titul získal v roce 1963 a o tři roky později k němu přidal triumf v Poháru vítězů pohárů.

Nejslavnější éra Dortmundských však spadá do druhé poloviny devadesátých let, kdy vybojovali dva tituly mistra ligy (1995 a 1996) a svoji pravidelnou účast v evropských pohárech korunovali v roce 1997 vítězstvím nad Juventusem ve finále Ligy mistrů. V témže roce se radovali i z vítězství v Interkontinentálním poháru. V nejvyšší domácí fotbalové soutěži naposledy triumfovali v roce 2002, minulý rok v ní obsadili šestou příčku a evropské poháry jim těsně unikly.

  • Vestfálský stadion zdroj: wikipedia.org
  • Fotbalový tým z Dotmundu nemá o fanoušky nouzi zdroj: wikipedia.org