První patent na výrobu žvýkaček získal William Finley Semple

Washington - Tlumí nervozitu, osvěžuje dech, pomáhá s odvykáním kouření či může chránit před zubním kazem. Dá se říct, že žvýkačka je prospěšnou věcí. Své o tom věděli už lidé v neolitu, jeden z nejstarších nalezených vzorků má stáří až devět tisíc let. O účinnosti přežvykování byli přesvědčeni také staří Řekové či Mayové. První patent na tuto oblíbenou pochoutku získal 28. prosince 1869 Američan William Finley Semple z Ohia.

Jako žvýkačka kdysi sloužila pryskyřice či šťáva z gumovníku

Pravěcí lidé žvýkali různé druhy pryskyřice. Osvědčila se jim také březová kůra, která díky antiseptickým vlastnostem fungovala i jako lék na zanícené dásně či bolavé zuby (nálezy ze Skandinávie či Německa). Žvýkání gumy byl rovněž rozšířený indiánský zvyk, Mayové před více než tisíci lety přežvykovali šťávu z gumovníku, Indiáni v Nové Anglii zase ztuhlou mízu ze smrku. Touto tradicí se posléze inspirovali i bílí osadníci, kteří do pryskyřice začali přidávat včelí vosk.

Obdobné žvýkačky začal v roce 1848 vyrábět Američan John Curtis se svým bratrem a zboží dali značku The State of Maine Pure Spruce Gum (Čistá smrková guma ze státu Maine). Tak jako u jiných novinek, i v tomto případě trvalo, než se jí lidé chytli. V očekávání úspěchu začal posléze Curtis kromě „smrkové“ žvýkačky vyrábět i parafínovou s vanilkovou příchutí. Dnes by však tento kousek spotřebitele jen sotva uspokojil - žvýkačka byla tuhá a nepříliš chutná.

Dalším průkopníkem ve vývoji se stal Thomas Adams

V roce 1869 získal Semple na žvýkací gumu vůbec první patent, žvýkačku však komerčně sám nikdy nevyráběl. Dalším průkopníkem ve vývoji se stal také jistý fotograf a vynálezce Thomas Adams, jež takzvaně „dělal“ do pneumatik. Když se mu ale jednou nepovedl pokus s vulkanizací kaučukové šťávy, vznikla z jeho omylu žvýkací hmota. Ochutnal ji a nezdála se mu až tak špatná. Dal ji tedy na zkoušku do místního obchodu - a šla docela na odbyt.

Adams si posléze nechal patentovat stroj na výrobu žvýkaček, aby mohl produkovat ve velkém. Zákazníky přilákal i tím, že do materiálu začal přidávat lékořici: na světě se ocitla první ochucená žvýkačka Black Jack. Adams založil továrnu a v roce 1888 svůj úspěch korunoval poté, co přišel se žvýkačkou ovocnou (Tutti Frutti). Pro její prodej vynalezl automat. Tato zařízení byla umístěna v newyorském metru a stala se vůbec prvními americkými prodejními automaty.

Na trhu se objevila dnes už legendární značka Wrigley`s   

V roce 1892 se na trhu objevil William Wrigley, který vždy dva balíčky žvýkaček zdarma přibaloval ke svým práškům na pečení. O rok později uvedla jeho továrna do distribuce dva nové druhy: Juicy Fruit a Wrigley's Spearmint, která je dodnes jednou z nejprodávanějších. Další inovace, populární „bubble gum“ - pevnější a tvárnější žvýkačka určená k vyfukování bublin, se objevila v roce 1906 zásluhou Franka Fleera. Žvýkačka se stala významnou součástí kultury v USA.

Typické balení v samostatných plátcích po pěti kusech se objevilo ve 40. letech minulého století. Tak žvýkačku poznala i válečná generace v Evropě. V roce 1951 se do žvýkaček začaly jako dárek přibalovat i baseballové karty. Jedním z dalších vylepšení pak v 50. letech 20. století bylo i zavedení zdravější pochoutky bez cukru. V roce 2007 jeden britský vědec oznámil, že také konečně vyrobil žvýkačku, která se nelepí na chodníky ani na sedadla a je lehce rozložitelná.

I Češi mají svůj prim v tomto průmyslu

V někdejším Československu byl výběr žvýkaček na pultech potravin hodně omezený. V živé paměti tak spolehlivě zůstávají takové kousky tuzemské výroby jako bylo Pedro, Sevak nebo Zajda. Češi však jeden světový primát drží. Banální, ale notně rozšířený problém „kam s ní?“ se pokusil vyřešit severomoravský podnikatel Pavel Škarabela. Vynalezl, nechal si patentovat a rozjel výrobu speciálních papírků na použité žvýkačky. O zákazníky nemá nouzi ani ve světě.

  • Ilustrační foto zdroj: www.praha.eu
  • Automat na žvýkačky zdroj: Wikipedia.org