Bayern Mnichov je pýchou německého fotbalu

Mnichov - Bavorský velkoklub Bayern Mnichov je díky svým úspěchům již dlouhá léta výkladní skříní německého fotbalu. Během své existence vybojoval rekordní počet domácích titulů a spolu s Juventusem Turín a Ajaxem Amsterodam patří k pouhým třem týmům na světě, které se mohou pyšnit vítězstvím ve všech třech nejcennějších evropských pohárech. Celek přezdívaný Der FCB či Červení byl založen 27. února 1900.

Většina největších úspěchů bavorského velkoklubu  je spjata se jménem Franze Beckenbauera. Kromě „císaře“ Beckenbauera šířily slávu bavorského obra i další fotbalové legendy. Na třech triumfech v PMEZ v řadě v letech 1974 až 1976 se kromě něj nejvíce podíleli Gerd Müller, Sepp Maier, Paul Breitner či Uli Hoeness, v následujících dekádách zářili například Karl-Heinz Rummenigge, Lothar Matthäus, Stefan Effenberg nebo Oliver Kahn.

Klub založili gymnasté

Příběh nejúspěšnějšího německého celku se začal psát 27. února 1900, kdy se v mnichovské restauraci Gisela sešla jedenáctka zapálených rebelů z místního gymnastického oddílu a pod vedením Franze Johna zformovala nový fotbalový klub. Prvním velkým úspěchem Bayernu bylo vítězství v regionální bavorské lize v roce 1911, premiérový celostátní titul slavili hráči v červenobílých dresech až o 21 let později.