Dobrodruh Fossett sám obletěl Zemi bez mezipřistání

Salina/Praha - Dobrodruh a miliardář Steve Fossett před pěti lety se svým ultralehkým letounem GlobalFlyer Virgin Atlantic sólově obletěl zeměkouli, aniž by přistál nebo dočerpal palivo. Oblet dokončil 3. března 2005, přesně ve 20:48 SEČ přistál na letišti Salina v americkém státě Kansas, odkud o 67 hodin dříve vzlétl. Fossettův oblet planety, který je jedním z milníků v historii letectví, byl úspěšný i díky příznivému větru, čímž pilot ušetřil palivo. Při letu urazil 37 tisíc kilometrů. První sólový oblet Země uskutečnil už v roce 1933 průkopník letectví Wiley Post. Během své mise ale několikrát přistál.

Obletět Zemi bez mezipřistání se podařilo až v roce 1986 Jeaně Yeagerové a Dicku Rutanovi, který je bratrem konstruktéra Fossetova letounu GlobalFlyer Burta Rutana.

Steve Fossett, který se narodil roku 1944 v Tennessee, byl americkým miliardářem a dobrodruhem. Stal se držitelem více než stovky světových rekordů, z nichž několik desítek stále platí - a to jako pilot, námořník nebo dálkový plavec.

Rozhovor s leteckým publicistou Martinem Velkem (zdroj: ČT24)

Letec se zřítil do nevadské pouště

Fossett se ztratil 3. září 2007 při letu nad pouští ve státě Nevada, aniž kdo zachytil nouzový signál. Po letci neúspěšně pátraly stovky dobrovolníků i armáda. Fossettova manželka posléze podala 26. listopadu 2007 žádost, aby byl její muž prohlášen za mrtvého. Této žádosti soud vyhověl a 15. února 2008 byl Fossett oficiálně prohlášen za mrtvého.

V září 2008 našli turisté několik Fossetových věcí a později byl nalezen i vrak letadla, které patřilo Fossettovi. Nakonec byly nalezeny také kosterní pozůstatky. Vyšetřování stanovilo jako příčinu nehody silné turbulence.

Vydáno pod