Srpen 1968: Agenti CIA sovětskou invazi předpovídali, Johnson jim nevěřil

Austin (USA) - Americká zpravodajská služba CIA zveřejnila stovky stránek dokumentů o invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa v srpnu 1968. Mimo jiné je mezi nimi i varování z 2. srpna 1968, že Sovětský svaz vytvořil rozsáhlou invazní sílu. Ta později v noci z 20. na 21. srpna okupovala Československo a ukončila naděje na liberalizaci tamního komunistického režimu. Z dosud částečně tajných dokumentů vyplývá, že CIA před invazí pozorně sledovala formování sovětských sil a varovala tehdejšího amerického prezidenta Lyndona Johnsona před vojenským zásahem. Moskva tehdy soustředění vojsk označovala za vojenská cvičení. Překvapením nicméně pro CIA bylo datum invaze.

„Někdy se to považuje za zpravodajské selhání, protože jsme nevarovali Johnsona, že zaútočí ten den. Invaze každého tak trochu překvapila … z dokumentů ale vyplývá, že jsme věděli, o co jde, že dochází k nebývalé koncentraci sil. Je zřejmé, že jsme o tom prezidenta informovali,“ uvedl Peter Nyren z oddělení historických sbírek CIA.

Nové dokumenty o vpádu vojsk

Spolu s ostatními historiky se v pátek v Johnsonově prezidentské knihovně v texaském Austinu zúčastnil konference, jež se zabývala rolí zpravodajských služeb při varování před podobnými událostmi a poučením, jež si tajná služba z invaze vzala. CIA při této příležitosti poprvé zveřejnila jako jeden soubor kolem 500 stránek dokumentů o vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Některé z nich byly známé již dříve, část ale byla odtajněna vůbec poprvé.

Veřejnost tudíž může zjisti, že analytici CIA například 10. května 1968 označili vztahy mezi Moskvou a Prahou za krizi. Vojenskou invazi tehdy sice označili za nepravděpodobnou, zároveň ale uvedli, že ji nelze vyloučit. “Sovětské vedení se po několika měsících podrážděnosti, vzteku a vyčkávání rozhodlo, že na zpacifikování znepokojivě svéhlavých Čechů bude nutné vyvinout velký tlak," uvedli tehdy také analytici.

CIA: Invaze je pravděpodobná

Na začátku srpna pak již zaznamenali, jak Moskva hromadí jednotky, rozmisťuje na hranicích Československa vojáky Varšavské smlouvy, povolává posily a mobilizuje civilní organizace. „Sovětské vysoké velení zřejmě zhruba za dva týdny dokončilo vojenské přípravy dostatečné pro provedení intervence v Československu,“ stálo ve zpravodajském oběžníku z 2. srpna.

O 18 dní později pak CIA zaznamenala zprávy, že sovětští předáci přerušili dovolené kvůli naléhavému jednání. Tehdejší ředitel CIA Richard Helms řekl Johnsonovi, že to s největší pravděpodobností předznamenává invazi.

Šéf Bílého domu však tento závěr odmítl. Věřil, že se Sověti sešli, aby probrali společné oznámení před jednáními o limitech pro strategické zbraně plánované na 21. srpen. O několik hodin později na pražském ruzyňském letišti přistála první letadla se sovětskými zvláštními silami a invaze začala.

Vydáno pod