Brdský kos 2010

V sobotu 17. dubna 2010 se na nádvoří Státního zámku Mníšek pod Brdy uskutečnil jubilejní ročník dětské pěvecké soutěže Brdský kos, kterého se zúčastnil rekordní počet soutěžících. Krásné slunečné počasí umožnilo soutěžit a oslavit Brdského kosa pod širým nebem, v kulisách krásného prostředí Státního zámku Mníšek pod Brdy. Soutěžilo se ve třech kategoriích: 5–8 let, 9–14 a 15–18 let. Rekordní počet 43 přihlášených zpěvaček a zpěváků byl potěšující, stejně jako vysoká kvalita jejich vystoupení.

Porota ve složení Zora Jandová (předsedkyně, zpěvačka a herečka), Eva Jarolímková (zpěvačka, Patronky) a Martin Hrubý (hudebník, skladatel, Bůhví) vyhodnotila jako nejlepší tyto zpěvačky a zpěváky:

I. věková kategorie (5-8 let)

1. Christopher Porteous, Řitka (Když jsem byl maličký pacholíček)

2. Tereza Laštovková, Zbraslav  (Koulelo se,  koulelo)

3. Mikuláš Kološ, Hořovice (Co mám doma)

II. věková kategorie (9-13 let)

1. Zuzana Valešová, Čisovice (Želva)

2. Adéla Mlejnská, Újezd (Kdo nevěří, ať se přesvědčí)

3. Iva Lišková, Nový Knín  (Amor magor)

III. věková kategorie (14-18 let)

1. Adéla Mašková, Řitka (Dopis na rozloučenou)

2. Simona Vosátková, Kladno  (Láska na sto let)

3. Michaela Volfová, Mníšek pod Brdy (Pošli mi klíč)

3. Lucie Houdková,  Rosovice  (Finally)

Cenu diváků získali v nejmladší kategorii Christopher Porteous ze Řitky, ve II. věkové kategorii Zuzana Valešová z Čisovic a ve III. věkové kategorii  Lucie Homolková z Dobříše s písní The Voice Within.

Celkovou cenu diváků (absolutně nejvyšší počet diváckých hlasů) získala Zuzana Valešová.

Dětská pěvecká soutěž Brdsky kos vznikla v roce 1999. Její základní myšlenkou bylo dát možnost zazpívat si před diváky a před odbornou porotou každému, kdo má zpěv rád a chce se předvést ostatním.

Miloš Navrátil, mluvčí