AVÍZO: Máje vrcholí, vystoupí Chorvati i Slováci

Poberounský folklorní festival Staročeské máje dospěl do finále. Jedenáctý ročník jedné z největších akcí svého druhu ve středních Čechách se uzavře v sobotu 29. května v podhradí Karlštejna. Diváci se mohou těšit na vystoupení Chorvatů, Slováků, na dudáckou kapelu i skvostně zdobené kroje Hanáků.

Tři květnové soboty už se lidé v Poberouní a na Podbrdsku mohli bavit ve společnosti krojovaných družin z celé republiky. Folklorní festival Staročeské máje se dosud odbýval v Černošicích, Hlásné Třebani, Mníšku pod Brdy, Letech u Prahy a Všeradicích. V posledně dvou jmenovaných obcích uplynulý víkend stovky diváků nadchlo vystoupení tanečníků a muzikantů z české vesnice Gerník ležící v rumunských horách nad Dunajem. Rumunští Češi v krásných krojích předvedli, jak se hraje a tancuje „počesku“ na Balkáně, jedenáct set kilometrů od Berounky. České písničky v podání krajanské kapely ve Všeradicích zněly pod širým nebem do půlnoci, dlouho poté, co skončil oficiální program.

Kromě „Rumunů“ se ale v Letech představily další soubory – Dyleň z Karlových Varů, Gaudeamus a Vrbina z Prahy či řevnické Notičky. Vyhrávaly zde dechovky i kapely jiných žánrů – dixielandový Bras Band, country Greenhorns s Janem Vyčítalem či staropražský Třehusk.

Šestou – a zároveň poslední - obcí, v níž se letos festival Staročeské máje bude konat, je Karlštejn. V sobotu 29. 5. na náměstí pod hradem prorgam začne v 11.00 vystoupením dechovky 12 Plzeň. V pravé poledne se pak představí renomovaný soubor Jedinstvo z chorvatského Splitu, který hostuje na folklorních akcích po celém světě. Ve 13.30 se vydá centrem městyse průvod krojovaných účastníků v jehož závěru starosta Miroslav Ureš předá právo k pořádání májů. Až do 18.00 se pak bude na pódiu i pod ním střídat jeden soubor za druhým: Třebaňáček, Klíček, Notičky, Proměny, dudácká muzika Dokolečka… Moravský folklor bude reprezentovat Spolek Hanáků v nádherně zdobených krojích, folklor slovenský zase temperamentní Šarvanci. Na úplný závěr místní děti zatančí českou besedu a bude poražen vzrostlý zdobený smrk – symbol akce.

Tím bude definitivně uzavřen nejen program Staročeských májů v Karlštejně, ale zároveň i celý XI. ročník poberounského folklorního festialu. Dohromady se na něm v šesti obcích představily přes tři desítky folklorních souborů i souborů mnoha jiných příbuzných žánrů.

KARLŠTEJN, náměstí, sobota 29. května:

11.00 – 12 PLZEŇ (dechovka)

12.10 – JEDINSTVO, Split - Chorvatsko

13.30 – PRŮVOD OD POŠTY NA NÁMĚSTÍ – (hraje 12 Plzeň)

13.45 – PŘEDÁNÍ PRÁVA K POŘÁDÁNÍ MÁJŮ

13.50 – TŘEBAŇÁČEK, Hlásná Třebaň

14.15 – KLÍČEK, Řevnice

14.45 – SPOLEK HANÁKŮ

15.20 – ŠARVANCI, slovenský soubor

16.00 – NOTIČKY, Řevnice

16.30 – PROMĚNY, Řevnice

17.00 – DUDÁCKÁ MUZIKA DOKOLEČKA, Praha

17.40 – ČESKÁ BESEDA, Děti ZŠ Karlštejn

18.00 – KÁCENÍ MÁJKY, hraje dudácká muzika Dokolečka