David Spedding, šéf MI6 – v románech o agentovi 007 označovaný jako „M“

Londýn - Ve věku 58 let zemřel 13. června 2001 bývalý britský špičkový špión a šéf britské tajné služby MI6 sir David Spedding, který se stal zosobněním fiktivního šéfa Jamese Bonda, označovaného v románech Iana Fleminga jako „M“. Jako tajný agent pracoval téměř 30 let, než ho v roce 1994 britská vláda jmenovala nejmladším ředitelem MI6 od jejího založení, kterým byl pět let.

Zatímco se jeho předchůdci specializovali na bývalý Sovětský svaz, se Speddingem stanul poprvé v čele MI6 expert na blízkovýchodní a arabský terorismus. Stal se tak ztělesněním změny priorit po skončení studené války. Měl pro to ostatně skvělé předpoklady: po naverbování k tajné službě v roce 1967 byl vyškolen v Bejrútu a poté nasazen také v Abú Zabí a v Ammánu. V letech 1972 až 1974, tedy v době kolem Pinochetova puče, působil v chilské metropoli Santiagu. Do šlechtického stavu byl povýšen v roce 1996. 

Zajímavé je, že až do roku 1994, kdy se do vedení MI6 dostal právě Spedding, oficiální místa ve Velké Británii vůbec nepřiznávala ani existenci tajné služby MI6 a dodnes je její ředitel jedinou veřejně známou osobou z jejích řad.