AVÍZO: Prohlídka zámecké zahrady v Mníšku poprvé s průvodcem

Pokud vás zajímá, jak probíhala rekonstrukce mníšecké zámecké zahrady, jež byla otevřena v loňském roce, máte tento víkend jedinečnou příležitost. Prohlídky probíhají každou hodinu vždy v půl a dozvíte se mnoho zajímavého o zahradních stavbách – bazénku, kašně, salla tereně, ale také jaké druhy stromů a keřů v zahradě najdete.

Zjistíte například, jak Karel Schirnding nechal původně barokní zahradu předělat na romantický park v duchu romantizmu 19. století a postavil zde jakousi napodobeninu egyptské pyramidy z Gízy se zlatým vrcholem směřujícím ke slunečnímu bohu Ra, zcela v duchu tehdejších romantických představ a obecného nadšení pro populární archeologické objevy a výpravy. Kromě této pyramidy se v parku nacházela i celá řada dřevěných odpočinkových altánků, romantických zákoutí, laviček, jeden psinec a malý vodopád.

Další zajímavostí je, jak vyplývá z osobních zápisů zakladatele zámku Serváce Engela z Engelflussu, že v základech hodinové věže byl uložen vysvěcený základní kámen, do něhož Servác Engel se svým synem Ignácem a farářem Práškem uložili 20. října 1656 zakládací listinu. Tato listina je zde zazděna dodnes.

PROGRAM V SOBOTU A V NEDĚLI: 26. června, 27. června Od 10.30 – 14.30 - komentované prohlídky zámecké zahrady.

Jana Digrinová, kastelánka

Vydáno pod