Megalomanský projekt v Husinci - z rodného domu Jana Husa atrakce za 150 milionů

Husinec (Prachaticko) – Nedávné výročí úmrtí mistra Jana Husa připomnělo mimo jiné i jeho zásady – morální pevnost, skromnost a nesouhlas s bezmeznou církevní mocí a bohatstvím. Nicméně nyní díky investicím místní radnice má z rodné světničky mučedníka pravdy a otce evropské reformace v Husinci u Prachatic vzniknout velkolepá atrakce. Aktuální stav domu donutil radní k rozsáhlé rekonstrukci, na níž se rozhodně nemá šetřit. Na obnovení své nejslavnější stavby plánovali sehnat bezmála dvojnásobek ročního rozpočtu. Původní cena se však s modernizovaným projektem vyšplhala z 30 na 150 milionů, navíc se značně problematickou přípravou celého plánu.

Podle historika Petra Čorneje byl Husův rodný domek č. 36 opravován na počátku 50. let minulého století v souvislosti s politickým významem celé husitské epochy. Obnova a vybudování důstojného památníku byla mnoho let odkládána. V roce 2015 uplyne 600 let od Husova upálení, satisfakce se proto dům dočká, navíc se z něj stává drahá obchodní značka. „Vím, že se začínalo na nějakých 12 milionech korun. To byla vize o tom, že se Husův dům opraví a vybuduje se tady jakési centrum. Další vize už byla za 40 milionů korun, potom za 60 a potom někde padlo 150 milionů,“ popisuje současný starosta Husince Robert Klesner.

Domek je v majetku města, které na jeho opravu řadu let marně hledalo peníze. S částkou 30 milionů dle původního odhadu oprav měla pomoci společnost BSK-West Group. Přihlásila se s nabídkou zajištění financí z dotačních fondů. „Firma mi byla doporučena známým, mým člověkem, známým naší rodiny, který pracuje léta v politice,“ říká místostarostka Husince Vlasta Kalinová, která firmu na husineckou radnici přivedla. Místo opravy Husova domku a modernizace muzejní expozice za 30 milionů však náklady narostly na pětinásobek, zhruba 152 milionů korun.

Husův Disneyland v Husinci (zdroj: ČT24)

Když příslušná očekávání plně nesplnila jedna firma, putovala husinecká zakázka k druhé. BSK se plně soustředila na stavební plány a s hledáním peněz měla pomoci další společnost – Quentin Management. „Firma se nezabývá děláním žádostí, tak jsme si samozřejmě najali firmu Quentin Management, která měla za úkol připravit žádost o dotaci na ministerstvo kultury,“ dodal předseda představenstva BSK West Group Ladislav Dostal.

Kolem Husova domku má podle nového projektu vyrůst velkolepý areál. Jeho součástí jsou například ubytovna pro šedesát badatelů nebo podzemní chodby spojující tři venkovské domky. Pouze stavební část vyjde na 107 milionů, další expozice počítají se zhruba třicetimilionovou investicí. Roční provoz by navíc radnici spravující město s 1 200 obyvateli měl stát 3 až 4 miliony. S tím by si husinečtí zastupitelé již museli poradit bez dotací. „Celý ten projekt je podle mého názoru megalomanský. Navíc neprošel žádným výběrem,“ přiznal opoziční zastupitel a bývalý starosta Petr Tesárek.

Nový památník má přilákat veřejnost na delší dobu

Autoři projektu ospravedlňují výši ceny technickou náročností projektu s přispěním odborníků i umělců, kteří se mají postarat o atraktivní vzdělávací centrum nejen pro školní kolektivy. „Právě proto byl koncept tak velkorysý, protože my jsme se tam snažili vybudovat zázemí právě na to, aby lidé opravdu jen nepřijeli a nejeli dál, ale abychom tam mohli přitáhnout i školní výpravy, které se tam zdrží třeba týden,“ sdělil historik a spoluautor plánu Robert Novotný.

Po silné kritice letos v dubnu Husinec spolupráci s firmou BSK-WEST ukončil. Plán s investicí 152 milionů však nadále pokračoval. „Oslovili jsme Československou církev husitskou, jestli by byla ochotna jít do pronájmu,“ říká místostarostka Kalinová. Aby církev mohla převzít správu Husova domku a s ním i projekt, musela radnice vypsat výběrové řízení. Jedná se totiž o nakládání s obecním majetkem. Do připraveného plánu však nečekaně vstoupil místní Sokol, který na podnět opozice připravil mnohem skromnější konkurenční nabídku. „Něco takového jako badatelské centrum nepřipadá v úvahu, myslím si, že to není realizovatelné. Takové věci zůstanou v Praze a tady je jen takový odkaz narození mistra Jana Husa, a tím to skončí,“ vysvětlil zástupce Sokola Husinec Jiří Oulický.

Církev nerespektovala pravidla soutěže, nemá prý co skrývat

Soutěž na modernizaci památníku šiřitele „pravé boží pravdy“ nabrala podivný vývoj. Sokol odevzdal svou nabídku přesně podle pokynů radnice, kdežto husitská církev nesplnila jednu ze základních podmínek, které si město stanovilo – odevzdat svou nabídku v uzavřené obálce. Přesto zvítězila. „Já si myslím, že církev husitská nemá vůbec co skrývat. Byla pominuta ta věta ohledně zalepené obálky … což dokumentuje to, že jsme přišli s přímou nabídkou a že církev to myslí upřímně a nemá se za co schovávat,“ tvrdí zástupkyně Československé církve husitské Miroslava Studenovská.

Proč kromě církve někteří radní v Husinci tak silně prosazují pokračování drahého projektu? Například místostarostka Vlasta Kalinová v něm má připravené placené místo. Jako finanční manažerka by měla, pokud se plán uskuteční, dostávat každý měsíc odměnu 24 tisíc korun. „To si myslím, že je naprosto nemorální. Možná to není nezákonné, ale určitě to odporuje dobrým mravům, protože funkcionáři města jsou hrazeni městem a toto beru jako trafiku do následných let,“ komentoval Tesárek. Místostarostka Kalinová odmítá kritiku. Podle ní se město nedopustilo chyby ani protiprávního jednání a pouze jednalo jako veřejný činitel.

Vydáno pod