AVÍZO: Slavnosti trubačů v Hlásné Třebani

Šesté slavosti trubačů se budou konat v sobotu 24. července na návsi v Hlásné Třebani u Berouna. Vrcholem oslav pořádaných na počest dávných obyvatel obce, kteří vykonávali na hradě Karlštejně strážní službu a ohlašovali troubením blížící se nebezpečí, bude vystoupení první dámy české populární hudby Evy Pilarové.

Program Slavostí trubačů je jako každoročně rozdělen do dvou částí. V té první se představí Karlštejnští pozounéři a také uniformovaní Trubači Hradní stáže prezidenta republiky. Dobový kolorit podtrhne vystoupení historické hudby, tanečníků i šermířů. Diváci se dočkají také příjezdu císaře Karla IV., jeho choti Elišky a arcibiskupa Arošta z Pardubic. Leitmotivem druhé části programu je soutěž příchozích o nejlepšího zpěváka známé písničky Hlásná Třebaň je krásná. Soutěžící bude doprovázet staropražská kapela Třehusk. Kromě ní zahraje také country skupina Sedláci. V netradiční roli folkového zpěváka se s kytarou předvede bývalý středočeský hejtman, nedávno zvolený poslanec Petr Bendl. Zlatým hřebem celého odpoledne bude vystoupení nestárnoucí Evy Pilarové, která zapěje své největší hity. Někdejší Zlatá slavice také stane v čele poroty, která vybere nejlepšího interpreta výše zmíněné skladby Hlásná Třebaň je krásná. Dalšími porotci budou Petr Bendl, hlásnotřebaňský rychtář Vnislav Konvalinka a senátor Jiří Oberflazer, který v historické části programu ztvární roli Arnošta z Pardubic. Připraveno bude také občerstvení a malý stylový jarmark.

Historický program

15.00 - Karlštejnští pozounéři

15.05 – Gotická hudba Ventus

15.25 - Karlštejnští pozounéři

15.30 - Příchod rychtáře s rychtářkou, úvodní slovo rychtáře

15.35 - Karlštejnští pozounéři

15.40 – Danza Alegre – historický tanec

16.00 – Trubači Hradní stráže presidenta republiky

16.05 -  Příjezd císaře s doprovodem (Harcíři)

-         přivítání císaře rychtářem

-         slovo císaře k poddaným

-         Trubači hradní stráže presidenta republiky

-         Harcíři – skupina historického šermu

-         Holky v rozpuku

-         Třebaňští horští myslivci

16.40 – Závěrečné slovo císaře

16.45 – Trubači Hradní stráže presidenta republiky, odjezd císaře

Volný program

17.00 – TŘEHUSK, písničky od vody a ze staré Prahy

17.20 - SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍHO ZPĚVÁKA PÍSNĚ HLÁSNÁ TŘEBAŇ JE KRÁSNÁ

- soutěžící doprovází poberounská hudební skupina Třehusk

18.00 – Vyhlášení výsledků, společný zpěv všech účinkujících

18.15 – Petr BENDL – vystoupení s kytarou

18.30 – EVA PILAROVÁ

19.00 – SEDLÁCI, country kapela - volná zábava

Kromě akce v Hlásné Třebani se v sobotu 24. 7. uskuteční v areálu zámku ve Všeradicích u Berouna od 20:00 hodin derniéra původního muzikálu Noc na Karlštejně. Císaře si tentokrát zahraje Jan Rosák, v roli krále cyperského se poprvé představí Petr Jančařík. Ve sboru manů, který je sestaven z osmi starostů poberounských obcí, respektive měst, ve Všeradicích vystoupí  zdejší starosta Bohumil Stibal.

  • Slavnosti trubačů v Hlásné Třebani autor: Miloslav Frýdl, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1809/180886.jpg
  • Slavnosti trubačů v Hlásné Třebani autor: Miloslav Frýdl, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1809/180887.jpg
Vydáno pod