AVÍZO: Podvečerní prohlídky s živými postavami v Mníšku pod Brdy

Zámek v Mníšku pod Brdy zve děti a rodiče na dětské podvečerní prohlídky s živými postavami - pohádkovými bytostmi - s Andělem a Bílou paní. Na děti čeká překvapení. Pochovají si miminko - panenku a budou si povídat o tom, jak se dříve křtila miminka. V sobotu 24. července od 16.00 se můžete zúčastnit prohlídky pro děti s názvem Loutková. V neděli 25. července od 10.15 bude prohlídka pro děti s názvem Tři věže.

Zámek Mníšek pod Brdy zve na netradiční procházku naší historií. Doprovod vám budou dělat pohádkové bytosti. Uvidíte masážní přístroj a děti si pochovají miminko v zavinovačce.

Děti, v Kapli sv. Serváce na vás čeká Anděl a má pro vás důležité poselství a malý dárek pro každého malého návštěvníka. Potom se projdete Arkádou a navštívíte dětský pokoj. Pokud vás zajímá, jak vypadal takový pokojík pro děti před sto lety a chcete vědět, s čím si děti hrávaly a jestli se jejich hry a učení lišilo od vašeho, určitě se přijďte podívat. Připravili jsme pro vás povídání o jedné šťastné rodině, která na mníšeckém zámku žila. Uvidíte i panenku miminko a křtící zavinovačku. Všechno vám ukážeme a můžete si sáhnout na kachlová kamna a možná si pochováte i miminko. Nakonec se projdete světem pohádkových postav, které navštívily zámek. Loutky Dagmar Renertové – Neznámý princ, čarodějnice, vodník nebo čert Brdík, co drží čtvrtou zámeckou věž se na vás těší tuto sobotu od 16.00 hodin. Doporučujeme, prohlídku si rezervovat. Prohlídky začínají v 16.00 hodin a další začíná vždy po 20ti minutách. V sobotu i v neděli probíhají také klasické prohlídky. První okruh nabízí pohled do nádherné kaple s barokní štukovou výzdobou a na druhém okruhu uvidíte, jak žili poslední majitelé Kastové na zámku za první republiky. Zavítejte k nám do bohatě vybavených interiérů, kde budete mít na co se dívat.

Zajděte do zámecké galerie na malou prodejní výstavu obrazů, kterou její autor Pavel Horák pojmenoval Romantické hrady, zámky a všelijaké jiné pěknůstky.

Pavel Horák se narodil v Praze, kde po studiu na gymnáziu pracoval jako pomocný režisér ve Filmovém studiu Barrandov. Spolupracoval mj. s M. Fričem, J. Herzem nebo M. Formanem. Koncem šedesátých let odešel do Holandska, tam s udělením státního občanství obdržel od královny jméno Paul van den Berg. Otevřel si ateliér a věnoval se výhradně malířské činnosti. Dnes žije a pracuje v Německu. Realizoval již přes 150 samostatných výstav a mnoho kolektivních výstav v Evropě i zámoří.

Svou výstavou na zámku v Mníšku pod Brdy chce vyjádřit pocit malíře, který vidí svět romantický a krásný a romantický prvek rozhodně upřednostňuje i ve své výtvarné tvorbě před například tzv. moderním uměním. Na závěr prohlídky zámku s krásnými interiéry se tato výstava jistě zalíbí každému návštěvníkovi.

PROGRAM V SOBOTU 24. července

Od 9.30 – 16.30 – prohlídky klasické na prvním a druhém prohlídkovém okruhu

Od 16.00 – prohlídky pro děti s názvem Loutková

Zámecká galerie: Romantické hrady, zámky a všelijaké jiné pěknůstky romantickým štětcem Pavla Horáka

PROGRAM V NEDĚLI 25. července

Od 9.30 – 16.30 – prohlídky klasické na prvním a druhém prohlídkovém okruhu

Od 10.15 – prohlídky pro děti s názvem Tři věže

Zámecká galerie: Romantické hrady, zámky a všelijaké jiné pěknůstky romantickým štětcem Pavla Horáka

Nově zrekonstruovaná zahrada s fontánkami je otevřena zdarma od 9.00 -21.00 hodin.

Jana Digrinová, kastelánka