Záchranáři stěhují vajíčka mořských želv z dosahu ropné skvrny

Miami - Obrovská ropná skvrna v Mexickém zálivu likviduje mimo jiné i populaci mořských želv. Stovky dobrovolníků, vědců a ochránců přírody se nyní snaží zachraňovat přirozené hnízdiště těchto živočichů. Několik organizací se proto rozhodlo spolupracovat na smělém projektu. Chtějí evakuovat sedm set želvích hnízd z Mexického zálivu a přestěhovat je na atlantické pobřeží Floridy.

Samice mořské želvy běžně snese kolem 200 vajíček, které poté uloží do dutiny a zakryje pískem, který má hnízdo chránit před predátory. Po pečlivém uschování se však vydává zpět do moře a nechává svá mláďata pod vrstvou písku dva měsíce, než se vylíhnou. Dospělosti z nich dosáhne ale maximálně jedno procento. Mnoho ze zranitelných želv nestačí z hnízda dojít ani do moře. K přirozeným predátorům však letos přibyl jeden zvlášť zákeřný nepřítel - ropa z poškozeného vrtu společnosti BP. Co nejopatrněji se proto ochránci z Alabamy snaží dostat vajíčka z písku ještě předtím, než se mláďata vylíhnou.

Stěhování želvích hnízd je práce náročná hlavně na trpělivost. Každá změna teploty, vibrace nebo otočení může zárodek zabít. Vejce musí být nastojato, neboť v jeho dně je tekutina. Pokud se otočí vzhůru nohama, mládě se utopí. Po vyproštění se vejce uloží do speciálních boxů a odvezou několik stovek kilometrů na východní pobřeží Floridy. „Chceme přestěhovat želví hnízda ze severu Mexického zálivu do bezpečnějších míst, abychom měli jistotu, že budou mít tu největší šanci přežít, dostat se do moře a dorůst do dospělosti,“ říká ředitelka místního odboru ochrany přírody Cindy Dohner.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Moby Solangi, zoolog:

„Nejde jen o to umožnit mláďatům, aby se vylíhla, musíte jim poskytnout i takové prostředí, ve kterém dokážou přežít. Ta mláďata nejsou v moři sama o sobě, jsou tam v rámci potravního řetězce, musí bojovat o potravu, o přežití i o teritorium.“

Ochránci přírody chtějí v příštích měsících takto přestěhovat asi sedm set hnízd z Alabamy a floridského pobřeží Mexického zálivu. Účinky ropy na mořské želvy už studovali vědci z Ústavu pro výzkum mořských savců. Na uhynulých tělech teď probíhají ještě laboratorní testy. Někteří vědci se ale obávají, že ani současný pokus o záchranu mláďat nemusí přinést úspěch.

Vědci z Ústavu pro výzkum mořských savců pečují o želvy z Alabamy. Některé želvy se sem dostaly umazané od ropy a musely podstoupit komplikované mytí. Většina z nich ale uvízla v rybářských sítích. Je to prý proto, že želvy se teď pohybují blízko u pobřeží a snaží se ropné skvrně vyhnout. První přestěhovaná mláďata byla vypuštěna do Atlantiku v oblasti Kennedyho vesmírného centra na Floridě 11. července. Vylíhla se ve speciálních inkubátorech s kontrolovanou atmosférou. Tím ale lidská pomoc končí, dál už je to na nich.

  • Ilustrační foto zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/179/17893.jpg
  • Záchrana mořských želv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1822/182169.jpg