AVÍZO: Líšnický slunovrat

V sobotu 18. 9. 2010 od 15.00 hodin se v obci Líšnice před hasičskou zbrojnicí uskuteční hudební setkání Líšnický slunovrat. Na pódiu vystoupí například kapela Z Křoví Band, hudební skupina FAK, Martin Hrubý – frontman skupiny Bůhví a další. Zazpívat do mikrofonu si mohou i děti během nesoutěžní přehlídky dětských zpěváčků, zároveň bude probíhat Malá škola Petanque či bleší bazar.

V posledních několika letech se obec Líšnice vcelku rychle rozrůstá. Tak jako ostatní obce poblíž hlavního města představuje pro mnoho lidí tu správnou „cestu z města“, a tak se rekonstruují staré a staví nové domy skoro jako houby po dešti. Obyvatel, obzvlášť těch mladších s dětmi, přibývá, anonymity bohužel také. Není to problém jen této obce, je to obecně známý trend. Nicméně Líšnice přeci jenom jednu zvláštnost má. Bydlí v ní a v blízkém okolí poměrně silná koncentrace umělců - převážně hudebníků. Většina z nich o sobě navzájem ví, málokdy však mají příležitost setkat se společně na pódiu.

A tak se propojily dvě myšlenky. Tou první bylo uspořádat setkání občanů Líšnice, Varadova a Vandrlice, na kterém se lidé potkají, poznají a popovídají si. Setkání, které napomůže stmelení obce, podpoří její identitu a soudržnost. Druhou myšlenkou bylo společné setkání hudebníků – sousedů. A tak vznikl první líšnický hudební festival Líšnický slunovrat.

Na akci spolupracují nejen zapálení členové Kulturního spolku Líšnice, velice aktivně se zapojili i příslušníci Sboru dobrovolných hasičů či líšnické občanské sdružení Lištička, které se soustředí na práci s dětmi a mládeží. Pomoci se snaží opravdu mnoho líšnických, a tak díky sponzorským darům je celá akce zdarma (včetně grilované uzeniny). V duchu hesla „Líšnice sobě“ zadarmo vystupují i všichni umělci. Líšničtí to totiž opravdu dělají s nadšením, láskou a především pro sebe.

Alena Fialová, Hana Navrátilová

  • Líšnický slunovrat autor: Miloš Navrátil, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1930/192945.jpg
  • Líšnice - kostel autor: Miloš Navrátil, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1930/192941.jpg
  • Líšnice - rybník autor: Miloš Navrátil, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1930/192942.jpg