MS v lyžování v Liberci - výběr událostí

Výběr událostí kolem loňského mistrovství světa (MS) v klasickém lyžování v Liberci:

4. června 2004 - Na kongresu Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v Miami porazil Liberec ve volbě pořadatele MS norské Oslo.

28. července 2004 - Liberecká radnice jmenovala Romana Kumpošta prezidentem organizačního výboru MS 2009.

16. června 2005 - Vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhodla, že pořadatelům lyžařského šampionátu poskytne 569 milionů korun. Kabinet tak vyhověl požadavku pořadatelů, kteří ustoupili od své původní žádosti o dvojnásobnou sumu.

21. července 2007 - Poslanec Michal Kraus (ČSSD) byl vládou jmenován zmocněncem pro mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009.

26. července 2007 - Roman Kumpošt byl rozhodnutím valné hromady organizačního výboru odvolán z pozice prezidenta organizačního výboru šampionátu. V reakci na Kumpoštovo odvolání podalo výpověď deset jeho klíčových spolupracovníků. Kumpoštovo místo zaujala bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Právě jmenováním olympijské vítězky do funkce podmínilo tehdy ministerstvo školství další financování příprav šampionátu.

Září 2007 - Kumpošt podal po seznámení s výsledky auditu hospodaření přípravného výboru na ministerstvo školství žalobu na ochranu před nezákonným zásahem a pokynem správního orgánu.

Květen 2008 - Ministerstvo školství uvolnilo na MS dalších asi 140 milionů korun.

Červenec 2008 - Premiér Mirek Topolánek (ODS) vyslovil organizačnímu výboru v čele s Neumannovou plnou důvěru.

20. října 2008 - Vláda rozhodla, že ministerstvo financí pošle z rezervního fondu 70 milionů korun Liberci na proplacení staveb souvisejících s lyžařským mistrovstvím.

10. prosince 2008 - Vláda z rozpočtové rezervy uvolnila dalších 189 milionů korun na financování mistrovství. Uvolněné peníze měly být použity na výstavbu sociálního zázemí pro diváky, ubytování a řešení dopravní situace v místě mistrovství.

18. února - 1. března 2009 - V Liberci se konalo mistrovství světa v klasickém lyžování. Po šampionátu zbyl dluh ve výši 108 milionů korun bez penále.

Březen 2009 - Ministerstvo školství podle serveru Aktuálně.cz přiznalo, že při financování příprav mistrovství světa chybovalo. Na řadu nesrovnalostí během výstavby sportovišť upozornila zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu. Kvůli postupu Liberce a Technické univerzity v Liberci při přípravách podal NKÚ trestní oznámení na neznámého pachatele.

26. listopadu 2009 - Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost Kumpošta, jenž žalobou napadl postup ministerstva školství, které do funkce místo něj prosadilo Kateřinu Neumannovou. Městský soud v Praze Kumpoštovu žalobu na ochranu před nezákonným zásahem zamítl již v roce 2008.

20. srpna 2010 - Server Lidovky.cz zveřejnil vyjádření ministra školství Josefa Dobeše (VV), ve kterém potvrdil, že stát neuhradí věřitelům dluhy, které po lyžařském šampionátu v Liberci zbyly. Vrátí jim jen DPH z neuhrazených smluv, dluh po vrácení daní by se tak snížil o 20 procent.

16. září 2010 - Policie v souvislosti s lyžařským šampionátem obvinila dva muže. Podezírá je z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, které se údajně dopustili ve spolupachatelství. Jedním z nich je bývalý rektor liberecké univerzity Vojtěch Konopa. Druhým obviněným je podle České televize jednatel společnosti Investing cz Josef Nadrchal.