Miloslav Švandrlík - autor Černých baronů

Praha – Miloslava Švandrlíka znají čtenáři především jako autora knihy Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, která mu zaručila místo mezi nejznámějšími českými spisovateli. Příběhy příslušníků někdejších armádních Pomocných technických praporů ale nejsou jedinými, které jsou se Švandrlíkovým jménem neodmyslitelně spojeny – sepsal také například řadu příběhů žáků Kopyta a Mňouka. Spisovatel a humorista Švandrlík, který se narodil 10. srpna 1932, zemřel 26. října 2009 ve věku 77 let.

Černé barony napsal Švandrlík v roce 1969, období pražského jara, po jehož skončení nemohl krátce publikovat. „Oni když humor nepochopí, vždycky si myslí, že to bylo namířeno proti nim…,“ uvedl Švandrlík ke vztahu humoru a režimu ve svých knihách.

Druhé doplněné vydání baronů vyšlo až v roce 1990. Na základě románu vznikl film i televizní seriál a některé věty doslova zlidověly. Do obecného povědomí vstoupilo i jméno hlavní postavy, vojína Kefalína, které Švandrlík používal také jako svůj pseudonym.

Medailonek Miloslava Švandrlíka (zdroj: ČT24)

Náměty pro ironizující a satirickou formu své knihy čerpal ze svých vlastních zážitků, k tzv. „pétepákům“ byl zařazen během své vojenské služby. Po vojně byl krátce zaměstnaný jako vychovatel korejských dětí a pak se stal profesionálním spisovatelem. Ještě před vojnou prošel několik zaměstnání, krátce také studoval na DAMU a byl asistentem režie ve Vesnickém divadle v Praze.

Na úspěch Černých baronů se Švanderlík pokusil navázat například sbírkou hororových povídek Drákulův švagr nebo humoristickým románem Doktor od jezera hrochů. Televizní adaptaci Švandrlíkových drobných hororů natáčela v létě letošního roku Česká televize a zfilmování se dočkal i Doktor od jezera hrochů. Komedie na motivy této knihy v režii Zdeňka Trošky se premiéry dočká v únoru 2010.

Kromě psaní knih je také autorem několika rozhlasových a televizních scénářů a spolupracoval i s řadou časopisů. Nejslavnější je asi jeho působení v humoristickém týdeníku Dikobraz, kde vytvořil autorskou dvojici s malířem Jiřím Wintrem-Nepraktou. Ten ilustroval desítky Švandrlíkových knih, včetně Černých baronů. Česká televize v létě letošního roku natáčela televizní adaptaci Švandrlíkových drobných hororů.

Lukáš Vaculík v seriálu Černí baroni
Zdroj: ČT
Vydáno pod