„Evropa je pro Ameriku trošku zklamání,“ říká Madeleine Albrightová

Diplomacie je vrcholným uměním komunikace. Mnohdy ale více než jakákoliv slova působí mimoverbální projev  – řeč těla, gestikulace, mimika, ale i oblečení nebo dokonce módní doplňky. V případě bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové právě šperky, přesněji řečeno brože dokreslovaly působení její osobnosti. O zdánlivě nepodstatném detailu, jako je ozdoba na klopě saka, píše slavná pražská rodačka ve své poslední knize Tajná řeč broží, jejíž český překlad právě míří na tuzemský knižní trh. Exkluzivní rozhovor s Madeleine Albrightovou pro Události, komentáře z 25. října natočil ve Washingtonu zpravodaj Michal Kubal.

Jakou brož jste si dneska vybrala?
Je to obrázek Prahy. Tu brož jsem si koupila na ulici v Praze, protože se mi hodila. Dnes jsem si ji vzala kvůli rozhovoru. Ale jinak si ji beru, když jedu do Prahy nebo máme třeba nějakou konferenci o tom, co se děje v Čechách.

Byla to náhoda, nebo záměr, jak otevřít další informační kanál svým protějškům, když s nimi jednáte? Přečtěte si, co mám na své broži, a budete vědět, jakou mám náladu, co od vás chci?
Nebýt Saddáma Husajna, tak by se to nezačalo. Tehdy jsem byla velvyslankyně ve Spojených národech, byla to doba po první válce v Iráku a byly všemožné rezoluce o sankcích. Naše zahraniční ministerstvo mi řeklo: musíte o Saddámu Husajnovi říkat hrozné věci, aby byl každý pro sankce.
Nakonec vyšel článek v bagdádských novinách, kde o mně psali všemožné věci, ale hlavně jednu – že jsem opravdu jako had. Já jsem přitom měla jednu brož, která vypadla jako had a kterou jsem nosila ten den, kdy jsme mluvili o Iráku.
Když se mě pak velvyslanci ptali, co budeme dělat, říkala jsem jim, čtěte moje brože. Když byl dobrý den, měla jsem jako brož kytky nebo balóny. A když byl hrozný den, bylo to nějaké zvíře.

Každopádně vás to provázelo po nejdůležitější část vaší kariéry, je to vlastně taková historie ve špercích. Koneckonců i kniha má podobný podtitul. Můžeme se věnovat jednotlivým brožím? Já bych začal tou druhou důležitou broží. To je ten orel?
Nevěřila jsem, že mě udělají ministryní, myslela jsem, že se to nikdy nestane. A to jsem viděla toho orla, ale byl moc drahý. Tak jsem si řekla, že si ho koupím, když se stanu ministryní.
Měla jsem ho na sobě při přísaze, najednou jsem se podívala dolů a vypadalo to, že brož spadne, protože jsem ji dala špatně dohromady. Myslela jsem, že to kvůli tomu zkazím, že jsem tam s prezidentem a viceprezidentem a brož mi spadne na bibli.

Bylo setkání s Kim Čong-ilem, při kterém jste měla brož ve tvaru americké vlajky, asi to nejbizarnější, jaké jste kdy zažila?
Vlastně jsme nevěděli, co očekávat. Věděli jsme, že například pořád říkají nějaké hrozné věci o Americe. Také jsem věděla, že když se s ním uvidím, že z toho bude plno fotografií. Tak jsem si myslela, že když tam budu stát s největší vlajkou, jakou jsem mohla najít, aspoň uvidí, že musí stát s Amerikou.

Kdo měl vyšší podpatky? On, nebo vy?
Byli jsme asi stejně vysocí. Oba jsme měli podpatky. Ale vlasy měl opravdu vyšší, než byly moje.

Další brož – tři opice, neslyším zlo, nevidím zlo, nemluvím o zlu – jste měla při jednání s prezidentem Putinem. Chtěla jste upozornit na stav lidských práv Čečensku. Zafungovalo to?
Tam jsem s tím šla moc daleko. Opravdu jsem si myslela, že nemluví o Čečensku, že neznají zlo. Prezident Putin tehdy řekl prezidentovi Clintonovi: „My se vždycky díváme, jaké brože tajemnice Albrightová nosí. Proč vlastně máte ty tři opice?“ A já jsem řekla: „Kvůli tomu, co děláte v Čečensku.“ Putin se hrozně rozzlobil. Asi jsem to v ten moment neměla dělat.

Jaký pocit máte vůbec z Ruska dnes?
Je důležité abychom s nimi mluvili. Lidi chtějí vědět, kdo tam vlastně vládne. Jestli je to Putin, nebo Medvěděv. Podle mě lidé momentálně čekají na to, jestli bude Putin znovu kandidovat. Vypadá to, že ano.
Je hrozně důležité, že nový generální tajemník NATO mluví o potřebě mít nový strategický koncept, jak pracovat s Ruskem, aby to dohromady fungovalo. Nejde o to, aby bylo Rusko členem NATO, protože na to není připravené a myslím, že to ani nechce jako plno jiných zemí. Ale jde o to, aby se dalo podívat na to, co se dá dělat s protiraketovou obranou.

Další brož - protiraketová obrana. Už tehdy s tím měli Rusové problémy. Největší ochlazení vztahů ale asi nastalo v okamžiku, kdy Amerika oznámila záměr umístit radar v Česku a protirakety v Polsku. Spousta lidí v České republice to brala jako definitivní potvrzení toho, že Moskva může na tuto část světa zapomenout. Bylo odstoupení od toho plánu v zájmu spolupráce na důležitějších otázkách, jako je třeba Írán?
Myslím, že ne. Od začátku to Bushova administrativa špatně vysvětlovala. Nebylo to proti Rusku, bylo to proti Íránu.

To zaznělo opakovaně, Rusové na to neslyšeli.
Jo. Ale taky vím, že vláda prezidenta Obamy chce mít dobré vztahy a chce pracovat s českými lidmi a politiky. A tohle s tím nemá nic co dělat. Bylo to od začátku špatně rozhodnuté. Na takovýchto věcech se musí pracovat dohromady.

Myslíte, že funguje „Reset“, to znovunastartování vztahů s Ruskem?
Existuje smlouva Start, kdy čekáme, až to potvrdí náš Senát a pak Duma. To je velký krok dopředu, protože chceme dělat něco s těmi raketami a tak dále. A musí se pracovat na řadě dalších věcí. Rusové například podpořili sankce proti Íránu. Takže jsou věci, na kterých můžeme spolupracovat, ale jsou i věci, u kterých to nelze. Myslím, že „Reset“ funguje z naší strany dobře. Musí se na tom ovšem pracovat, není to automatické.

Prezident Obama. Myslíte si, že současné zklamání z prezidenta prostě přijít muselo, protože ta očekávání byla obrovská?
Lidi od něj očekávali, že může najednou všechno změnit. Že je to kombinace pána Ježíše, Alláha a všeho možného dohromady. Obama také spoustu věcí udělal, ale lidé momentálně vidí jen, že naše ekonomická situace není nejlepší. Já si myslím, že Obama je moc chytrý a zajímavý prezident, ale splnit ta očekávání bylo nemožné pro kohokoliv.

Jste vy sama zklamaná?
Nejsem, úplně tomu rozumím. Myslím, že udělal všechny možné věci s bezpečností, zdravotnictvím. Má dobré vztahy s mnoha zeměmi, cestuje. Neměli jsme ekonomickou depresi, protože zařídil mnoho věcí, aby se to nestalo. Takže toho udělal skutečně mnoho, ale naše momentální politická situace není moc dobrá. Já ale nejsem vůbec zklamaná, je to báječný prezident a také mám moc ráda ministryni zahraničí, je to moje známá.

Nicméně z Evropy zaznívá spoustu výhrad, že Amerika se přece jenom baví se spojenci trochu méně, než tomu bylo v minulosti. Je to záležitost Obamovy administrativy, anebo si Evropa musí zvyknout, že teď jsou klíčové jiné země - Čína, Rusko?
Pravda je, že si Američané myslí, že Evropa je partner, že je to něco jako rodina. Je spoustu věcí, které by měla Evropa a Amerika dělat dohromady. Měli bychom se dívat na to, co se děje v Číně, nebo v Indii nebo někde v Africe.
Když se Američan dívá na Evropu, je to trošku zklamání, že se v Evropě pořád přemýšlí jen o tom, co se děje uvnitř Evropy. Amerika by chtěla, abychom v zahraničí dělali věci dohromady, protože existují skutečné problémy – globalizace, klimatické změny, ekonomická situace. S Evropou máme stejné nápady a morální vztah a tak dále. Evropa je jako partner hrozně důležitá.

Tento hlas slýchám ve Washingtonu poměrně často, že Evropa neplní roli, kterou měla v zahraniční politice jako partner Spojených států. Je to zklamání obrovské?
Je hrozně moc práce a je potřeba síla, abychom to dělali dohromady. Ale myslím, že lidi rozumějí, že je Unie hrozně komplikovaná, že to jsou otázky pro vás o tom, jak Unie funguje. Teď jsou navíc problémy s Řeckem a tak dále.

Při jednáním o Blízkém východě jste měla jako brož včelu. Skutečně to vyžaduje hodně práce a málokdy to přinese ten med. Myslíte si, že současná blízkovýchodní jednání mají naději na úspěch?
Myslím, že ano. Jsem optimista. Každý den se to trošku mění. Lidé čekají na to, co řekne arabský vůdce.

Další vaše brož znázorňuje rozbitý skleněný strop – v češtině to znamená něco jako porušení tabu. Vy jste jednou z žen, které rozbily skleněný strop, když jste se jako první žena v historii stala ministryní zahraničí USA. Myslíte si, že ženy mají v dohledné době naději na rozbití ještě vyššího skleného stropu? Mluvím teď o Bílém domě a vaší přítelkyni Hillary Clintonové.
Doufám, že ano.Teď je výborná ministryně zahraničí. Člověk nikdy neví, ale myslím, že jednou musí být v Americe prezidentem žena. Takhle dál je to nemožný. My si myslíme, že jsem ve všem první, ale nejsme. Ten strop se ještě musí rozbít.

Teď vychází česká jazyková mutace vaší knihy o brožích. I v americkém vydání je několik stránek věnovaných České republice. Jak pro vás byly během vašeho života důležité české kořeny, zkušenost s Evropou?
Byla jsem vždycky hrozně pyšná na to, že jsem se narodila v Československu a že jsem naučila česky.
Bylo pro mě hrozně důležité, když přišla sametová revoluce. (Jezdívala jsem do Československa už v 80. letech, protože jsem dělala výzkum a psala doktorát o tom, co se dělo v roce 1968. Teď píšu novou knihu o tom, co se dělo mezi lety 1937 až 1948.) Po sametové revoluci jsem tam jezdívala docela často, poznala jsem se s prezidentem Havlem a všemožnými lidmi. Je to pro mě moc důležité a vždy čtu nebo dbám o to, co se v Čechách děje.

Můžete prozradit, jestli je ta kniha jenom o Československu?
Bude o tom, co se dělo mezi lety 1937 až 1948. Já jsem se narodila v roce 1937, můj otec byl v Anglii s vládou, pak se vrátil. Je to vlastně o všemožných věcech, které se staly. A to je nejenom Mnichov, ale to jsou také události války, styky se Sovětským svazem, jaké to bylo se vrátit domů a tak dále.
Je to hrozně důležitá doba, protože všemožné instituce, které teď fungují nebo nefungují tak dobře, jak by měly, vlastně vznikly v tu dobu.

(redakčně kráceno)

  • Madeleine Albrightová si na hlasování o sankcích proti Iráku vzala brož hada. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2051/205046.jpg
  • Brož Madeleine Albrightové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2051/205043.jpg
  • Při setkání s Kim Čong-ilem si Madeleine Albrightová připíchla výraznou brož ve tvaru americké vlajky. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2051/205100.jpg
  • Brož se třemi opičkami rozlítila Vladimira Putina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2051/205098.jpg
  • Brož M. Albrightové - protiraketová obrana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2052/205137.jpg
  • Barack Obama a Madeleine Albrightová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2055/205480.jpg
  • Albrightová a Arafat autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2055/205484.jpg
  • Brož M. Albrightové představující rozbitý strop (prolomení tabu) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2055/205485.jpg
Vydáno pod