Steve McQueen - charismatický milovník rychlých strojů a krásných žen

Juárez – Soustředěný pohled blankytně modrých očí a drsně řezané rysy – to byl Steve McQueen. Filmový idol 60. let minulého století, jenž se stal nejslavnější hvězdou své doby. Jeho filmové role však dodnes neztratily na své působivosti a jeho jméno zůstává synonymem dobrodružných, kriminálních, napínavých snímků té nejvyšší úrovně. Americký herec, často přezdívaný jako King of Cool, zemřel 7. listopadu roku 1980.

Steve McQueen, celým jménem Terence Stephen McQueen, se narodil v roce 1930 na předměstí amerického města Indianapolis. Jeho otec byl pilotem-kaskadérem v leteckých cirkusech. Opustil malého Steva a jeho matku půl roku po jeho narození. Matka si nevěděla s výchovou malého Steva rady, až do svých dvanácti let tak vyrůstal u svého strýce na farmě v Missouri. Poté se opět nastěhoval ke své matce do Los Angeles, kde se připojil k pouličnímu gangu a začaly s ním být potíže. Matka ho proto poslala do školy pro problémové chlapce Junior Boys Republic, odkud se Steve pokoušel několikrát utéci. Vidina dobrodružství ho přivedla k námořnictvu, po návratu byl postupně barmanem, dřevorubcem, pracoval na ropných polích, až se dostal do New Yorku. Tam si vydělával jako řidič pošťáckého vozu, aby měl na studia herectví.

Poprvé se na plátně objevil v malé roli Fidela ve filmu Někdo tam nahoře mě má rád (1956). Velkou hvězdu z něj udělal kultovní western Sedm statečných (1960), v němž ztělesnil Vina, jednoho z hrdinů bránících vesnici před nájezdy banditů. Pozornost v záběrech se slavnějším Yulem Brynnerem na sebe strhával tak, že pokaždé něco dělal, třeba si upravoval klobouk nebo pásek u kalhot. Druhým akčním filmem, který zdokonalil jeho image, byl Velký útěk (1963) a role vězně v německém zajateckém táboře za druhé světové války. Patrně svou nejlepší roli vytvořil v roce 1973 ve filmu Motýlek, když zobrazil na doživotí na Ďábelských ostrovech odsouzeného Henriho Charriéra, vyznačujícího se velkou touhou po svobodě. Podle mnohých odehrál svou nejlepší roli osamělého námořníka Jakea Holmana ve snímku Strážní loď Sand Pebbles (1966). Nezapomenutelný byl i racionální a nebojácný šéf hasičů Michael O'Hallorhan likvidující požár mrakodrapu v kultovním katastrofickém dramatu Skleněné peklo (1974).

Steve McQueen jako Michael Delaney ve snímku Le Mans

„Závodění je život… Všechno, co se děje před ním i po něm, je pouhé čekání.“

Steve byl mužnou a lakonickou hvězdou, působil chladně a stoicky. Jím ztvárňovaní hrdinové často mluvili svou filmovou akcí a jen zřídka slovy. Nejčastěji hrával drsné chlapíky, mlčenlivé a odhodlané. V rolích plných akce se většinou nedával zastupovat kaskadérem a všelijaké skoky, pády nebo životu nebezpečné automobilové honičky si odehrál převážně sám. Rychlá kola jej bavila i v soukromí: „Nejsem si jistý, zda jsem herec, který závodí, nebo závodník, který hraje.“ Nicméně v šedesátých letech byl nejlépe placeným hercem Hollywoodu.

Miloval rychlé stroje a silnými motory byl doslova posedlý. Dokonce zvažoval, že skončí s herectvím a otevře si obchod s automobilovými a motocyklovými veterány, které sbíral. To už ale nestihl. V pouhých padesáti letech prohrál svůj boj s rakovinou, po operaci na klinice v mexickém Juárez. „Bandito“ po sobě zanechal unikátní sbírku motocyklů, aut a letadel. A škola v kalifornském městě Chino, kterou navštěvoval, dnes nese jeho jméno.

  • Steve McQueen zdroj: Oficiální stránky Steva McQueena
  • Steve McQueen miloval rychlá auta zdroj: Oficiální stránky Steva McQueena