AVÍZO: Adventní program v Mníšku pod Brdy

O prvním adventním víkendu 27. - 28. 11. 2010 je v Mníšku pod Brdy připraven bohatý program. Vánoční prohlídky zámku pro rodiny s dětmi, zdobení perníčků ve tvaru zámku ve speciálním výtvarném ateliéru, adventní koncert v Zimní jídelně zámku i nová slavnost Světlo adventní na náměstí F. X. Svobody. Na této slavnosti se bude rozsvěcet vánoční strom a vánoční výzdoba města.

Slavnostní program pro rodiny s dětmi již tradičně připravili na zámku Mníšku pod Brdy. „O víkendu proběhnou Vánoční prohlídky, kde si budeme povídat o tradicích a zvycích a o historii vánoc v Čechách. Chybět nemůže vyprávění o vánoční hvězdě nebo o tom, jak dřív hospodyňky pekly vánočku a jaké krkolomnosti přitom podstupovaly. Některé vánoční zvyky si vyzkoušíme. Například pouštění lodiček, házení botou nebo rozkrojení jablíček. Děti si odnesou dárek, který najdou pod zámeckým vánočním stromkem,“ popisuje prohlídku zástupkyně Lenka Pružinská.

V sobotu je připraven speciální výtvarný ateliér, kde si děti i dospělí vyzdobí perník. Nebude to perník ledajaký. Bude mít tvar mníšeckého zámku se svými pověstmi opředenými třemi věžemi, které nechal v 17. století postavit zakladatel zámku Servác Engel – česky anděl. Začíná se vždy od 10.00 a končí se 16.00 hodin. V neděli od 17.00 hodin jste zváni do Zimní jídelny na adventní koncert s názvem Pražské Mozartovo trio a naši žáci. Program připravil pan učitel Bydžovský.

Advent je doba čekání na příchod Spasitele. Měl by to být čas zamýšlení se nad sebou a rozjímání. Takovou společnou slavnostní příležitost letos připravila mníšecká farnost a Město Mníšek pod Brdy. Program s názvem Světlo adventní začne na železnou neděli 28. listopadu od 19.00 hodin na náměstí F. X. Svobody. Přijďte společně rozsvítit vánoční strom a vánoční výzdobu města. Každý dostane svíci s ochranným krytem a společně se vydáme do kostela sv. Václava, kde proběhne kratičká adventní bohoslužba. „Chceme dát lidem silný společný zážitek na začátku adventu a popřát si mnoho dobrého v předvánočním čase,“ říká jeden z organizátorů Miloš Navrátil.

Celý program adventu na zámku Mníšku pod Brdy:

Sobota 27. listopadu – neděle 28. listopadu, 10:00 – 16:00 hodin

Vánoční DĚTSKÉ PROHLÍDKY

spojeno s tradicemi a vánočními zvyky

Sobota 27. listopadu, 10:00 – 16:00 hodin

Výtvarné tvoření

zdobení perníků – vyzdob si zámek Mníšek

Neděle 28. listopadu 17:00 hodin

Adventní koncert na zámku

kulturní program ZUŠ Mníšek pod Brdy a p. učitele Bydžovského

Sobota 4. prosince – neděle 5. prosince 10:00 - 16:00 hodin

Mikulášské DĚTSKÉ PROHLÍDKY

v neděli peklíčko čerta Brdíka - Zálesáci

Sobota 11. prosince 16:00 - 19:00 hodin

Vánoční podvečerní DĚTSKÉ PROHLÍDKY

S Bílou paní a dalšími živými pohádkovými bytostmi

Neděle 12. prosince 10:00 - 16:00 hodin

Vánoční DĚTSKÉ PROHLÍDKY

spojeno s tradicemi a vánočními zvyky

Sobota 18. prosince, 10:00 – 16:00 hodin

Výtvarné tvoření

výroba krabiček na vánoční dárky

16:00 - 19:00 hodin

Vánoční podvečerní DĚTSKÉ PROHLÍDKY

S Bílou paní a dalšími živými pohádkovými bytostmi

Neděle 19. prosince, 10:00 - 16:00 hodin

Vánoční DĚTSKÉ PROHLÍDKY

spojeno s tradicemi a vánočními zvyky

Jana Digrinová, kastelánka

Vydáno pod