Výběr případů velkých daňových úniků

Výběr podezření na daňové úniky ve výši 500 milionů korun a více v posledních letech (řazeno sestupně podle výše údajné škody):

Až šest miliard korun

  • 17. prosince 2008 - Mladá fronta Dnes napsala, že finanční úřady a policie vyšetřují případ neplacení daní skupinou firem, které obchodují s pohonnými hmotami. Policie podle deníku potvrdila, že jde o daňové úniky v hodnotě stovek milionů korun. Mezi společnostmi, které údajně způsobily škodu až šest miliard korun, je podle MfD firma World Servis. Loni v říjnu pak policie sedm lidí podezřelých z daňových podvodů zadržela.

Až tři miliardy korun

  • 19. ledna 2011 - Městský soud v Praze zamítl žalobu společnosti Tukový průmysl na celníky. Spor se týkal postupu celní správy kolem odvolání, které jí firma proti vystavenému platebnímu výměru podala. Firma je podezřelá z toho, že stát připravila o obrovské částky, krácení daní mohlo stát připravit až o tři miliardy korun. Její přestavitele a další obchodníky stíhá policie. Soudy přitom v minulosti uvedly, že celníci při vyměřování spotřební daně a daně z přidané hodnoty chybovali. Podle dřívějšího rozhodnutí Nejvyššího správního osudu nebyl postup celní správy přijatelný.

Více než miliarda korun

  • 2. června 2009 - Protikorupční policie obvinila osm lidí, kteří údajně dováželi pohonné hmoty a neodváděli z nich daně. Mezi obviněnými jsou převážně manažeři firem a jeden prodejce. Podle kriminalistů pravděpodobně připravili stát o více než miliardu korun. Obvinění dovezli převážně z Rakouska a Německa několik set cisteren s palivem. Každá z nich obsahovala zhruba 30.000 litrů pohonných látek. Státu však neodváděli DPH.

Zhruba 750 milionů korun

  • Říjen 2006 - Finanční policie zatkla obchodníky s pohonnými hmotami z Plzeňska Martina Uhra a Pavlínu Nováčkovou, které podezřívala z daňových úniků kolem tři čtvrtě miliardy korun. V listopadu 2006 plzeňský soud oba obchodníky propustil z vazby. Podle soudce jejich skutek, jak je popsán v usnesení o zahájení trestního stíhání, nevykazuje znaky trestného činu krácení daně. Žalobce se proti názoru soudce ohradil.

Zhruba 590 milionů korun

  • 22. září 2010 - Policie podle televize Nova obvinila kvůli daňovému úniku při obchodech s emisními povolenkami obchodníka Tomáše Mrkvicu. Podle policie v kauze emisních povolenek využil toho, že se při obchodech mezi státy EU neplatí DPH, dodala Nova. Zatím zjištěná škoda na DPH podle vyšetřovatelů dosáhla 590 milionů korun.

520 milionů korun

  • 1. března 2011 - Protikorupční policie informovala, že její ostravská pobočka obvinila koncem února celkem devět lidí z nezákonných machinací s pohonnými hmotami. Podle policie stát na daních v letech 2008 až 2010 připravili o 520 milionů korun.

500 milionů korun

  • 29. července 2008 - Zlínský podnikatel Roman Vaškůj byl odsouzen k 7,5 roku vězení. Podle obžaloby dovážel v 90. letech ze Slovenska pohonné hmoty, ale vyhýbal se placení daní. Stát při tom údajně ošidil na dani o půl miliardy korun. V květnu 2009 Vrchní soud v Olomouci trest potvrdil a loni Nejvyšší soud odmítl i následné Vaškůjovo dovolání. Muž se v červenci 2009 začal skrývat v zahraničí, loni v červnu jej zatkla vídeňská policie. Začátkem prosince 2010 byl propuštěn z rakouské vazby, prvoinstanční soud přitom krátce předtím rozhodl, že může být vydán do ČR a rozhodnutí před týdnem potvrdil i rakouský odvolací soud. Podle nedávných informací Práva však Vaškůj, jenž figuroval i v aféře někdejšího předsedy lidovců Jiřího Čunka obviňovaného z korupce, zřejmě znovu utekl.
  • Říjen 2008 - Policisté navrhli obžalovat 25 lidí, kteří jsou podezřelí z toho, že krátili daň při dovozu tabáku a výrobě tabákových výrobků. Údajně tím připravili stát o téměř 500 milionů korun. Informace se objevila na policejním webu.
Vydáno pod