AVÍZO: Muzeum Výtopna Zdice otevře poprvé své brány

V letošním roce se s příchodem nové turistické sezóny 2. a 3. dubna již pošesté otevřou dveře muzea železniční a silniční historické techniky Výtopna Zdice. Pro návštěvníky je od 10.00 připraven zajímavý program – nejen přímo ve Výtopně, ale také v kulturním domě Zdice, kde je organizována soutěž s výstavou modelů – tzv. kytů Zdická padesátka. Dále je možné ve Zdicích navštívit i vojenské muzeum. Mezi těmito místy bude v hodinovém intervalu jezdit historický autobus, který bude návštěvníky vozit i na vyhlídkovou nostalgickou jízdu v okolí Zdic. V areálu muzea bude vyhrávat staropražská kapela Třehusk.

Do Zdic bude vypraven zvláštní historický motorový vlak z Prahy (odjezd v 8.22 z nádraží Praha-hl. n., 8.30 Praha-Smíchov), který je možné využít například i k výletu na hrad Karlštejn. Po poledním (12:25) pojede tento zvláštní motorový vlak do Březnice, kde bude pro předem přihlášené návštěvníky připravena prohlídka místního pivovaru.

V muzeu Výtopna Zdice (areál je součástí železniční stanice Zdice směr Plzeň) je možné vidět železniční i silniční vozidla převážně z poválečného období – např. terénní ruský Zil 131, Pragu RN z 50. let let, Škoda 706 RT s německou nástavbou TOTAL na prášek nebo Tatru 138 CAS 32. Dále je zde k vidění množství předmětů vážících se k historii dopravy či předměty každodenního života - socialisticko-komunistického období.

Po celou dobu otevření muzea Výtopny Zdice bude zajištěno občerstvení. Kdo se nedostaví na tento otvírací víkend, má možnost přijet každý první víkend v měsíci až do řijna mezi 10.00 - 17.00, od června do září navíc každou neděli mezi 10.00 – 13.00. Pro větší skupiny možnost po předchozí domluvě i invididuální prohlídka.

Radim Říha, Výtopna Zdice

Vydáno pod