AVÍZO: Mezinárodní den památek oslaví i na zámku v Mníšku

V pondělí 18. dubna hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu budou slavit. Na tento den připadá Mezinárodní den památek a sídel. Přidává se i mníšecký zámek. Druhou trasu proto uvidí návštěvníci v neděli 17. 4. zdarma. Protože v roce 2011 tento mezinárodní svátek památek připadá na pondělí, do oslav budou zahrnuty i předcházející dva volné dny, sobota a neděle 16. a 17. 4. Pro návštěvníky jsou připraveny speciální akce, např. snížené vstupné, dostanou se do míst, která jsou běžně nepřístupná, mohou se zúčastnit kostýmovaných prohlídek nebo navštívit některou z výstav.

Na mníšeckém zámku máte jedinečnou možnost. Prohlédnout si druhý prohlídkový okruh úplně zadarmo. Kapacita prohlídky je omezená, proto se jistě nedostane na každého. Ptáte se, co na prohlídce uvidíte?

Seznámíte se se soukromými pokoji, ve kterých každodenně pobývali poslední majitele Kastové. Dětské pokoje, ložnice, koupelny jsou zařízeny do nejmenších detailů, nechybí křtící zavinovačka, dobové hračky, učební pomůcky, záchod či nočník. Mnoho věcí si určitě budete pamatovat od svých babiček a dědečků. Zajímá vás co se tehdy nosívalo, v čem byly ženy šik, nebo chcete vědět, jak rodina Kastů trávila volné chvíle? V tom případě nebudete zklamáni a návštěva První republiky vám připomene doby nedávno minulé, které si tolik idealizujeme a proto je milujeme.

Více informací o zámku najdete na www.zamek-mnisek.cz

Jana Digrinová, kastelánka