Žijeme v chytré době – nejdřív telefony, teď i trička

Washington – Americký vojenský výzkum přišel na trh s novinkou. Vyrobil totiž chytré tričko, které zaznamenává většinu tělesných funkcí a v reálném čase je odesílá do počítače. I sportovci tak díky vojákům získali ideální zbraň, s jejíž pomocí vypilují trénink k dokonalosti. Chytrá trička z člověka sice neudělají supermana, bez cvičení se totiž nikdo neobejde, ale mohou převrátit naruby tréninkové metody. Speciální vlákna a senzory vložené do těsně přiléhajícího trička sbírají veškeré důležité tělesné údaje a navíc je v reálném čase bezdrátově přenášejí do počítače nebo třeba do chytrého mobilního telefonu.

Tričko dokáže zaznamenávat nejrůznější informace lidského těla. Ať už jde o srdeční tep, rychlost dechu, průběh zrychlení na maximální výkon, nebo jaké má sportovec držení těla. „Je to velmi spolehlivé. Původně to vyvinuli pro armádu, pro speciální jednotky, pro situace, kde je lidský život v ohrožení. Data nejsou pouze naprosto přesná, ale jejich přenos probíhá velmi rychle, takže například měření srdečního tepu nebo rychlosti dýchání je mnohem přesnější než u podobných zařízení, která se používají třeba v posilovnách,“ vysvětlil zástupce ředitele pro vývoj ze společnosti Under Armour Kevin Haley.

Chytré tričko má i jméno - E39

USA: Chytré tričko (zdroj: ČT24)

Říkají mu E39, společnost Under Armour své tričko představila teprve nedávno na týden trvající náborové akci Ligy amerického fotbalu. Na stadionu v Indianapolis, kde trenéři vybírají nové slibné hráče a kde se manažeři chystají investovat do sportovců miliony dolarů. „Jsme přesvědčení, že se bude dát používat jak při tréninku, tak při závodech. Často slyšíme: ‘Teď mnohem líp vidíme, když se někdo blíží ke kritické hranici, když hrozí, že překročí anaerobní práh.’ Jinak řečeno: Dá se mnohem lépe poznat, že se někdo blíží k hranici, za níž jeho svaly začnou pracovat v režimu, který je škodlivý. Jakmile tento limit sportovec překročí, je pak při zápase už tak trochu k ničemu. Pro trenéra je klíčové poznat, kdy má kdo vysadit. Sportovci také mohou trénovat efektivněji,“ řekl Haley.

Plavání tričko neholduje, jinak snad každému sportu

Chytré tričko se ale nemusí využívat jen ve fotbale, snad kromě plavání jde využít v jakémkoli sportu. S jeho pomocí je možné rozplánovat trénink, zjistit, kde má sportovec slabá místa, maximalizovat výkon. „Projdu si naměřené hodnoty s trenérem. Podíváme se na to, jak tvrdě jsem cvičil, na hodnoty maximální síly, celkový výkon, a porovnáme to s tím, pro co vlastně trénuji. Takže když je mimo sezonu a já se snažím zesílit, vím, že mám při některých cvičeních přidat. Když je naopak sezona a jsem připravený hrát, vím díky tomu, že mám občas ubrat,“ podotkl hráč amerického fotbalu a vývojář společnosti Under Armour Sam Hollenbach.

Na trh přijde až v roce 2012

Společnost Under Armour se nejdřív chystá nabídnout své chytré tričko profesionálům a sportovním týmům velkých amerických univerzit. Teprve v roce 2012 by se měl tento vynález dostat na běžný trh se sportovními potřebami. Využít tričko může i rekreační sportovec, který chce shodit pár kil nebo trénuje třeba na maraton. Jediné, co zatím zůstává nezodpovězené, je očekávaná maloobchodní cena.

Vydáno pod