O Un-son - první žena na vrcholu všech osmitisícovek

Káthmándú - Korejská horolezkyně O Un-son se stala první ženou, která stanula na vrcholu všech čtrnácti osmitisícovek. Právě 27. dubna 2010 zdolala poslední z nich Annapurnu (8 091 metrů). Přímý přenos jejího úspěšného výstupu odvysílala korejská televizní stanice KBS. „Hurá, hotovo, jsem moc šťastná, děkuji,“ prohlásila podle televizních záběrů, které odhalily velké dojetí.

„Chci to dokázat, abych mohla být pyšná na sebe a na celou Asii,“ uvedla pár týdnů před výstupem O Un-son, kterou nepřízeň počasí obrala o rekord už v roce 2009. Tentokrát v živém vysílání zapíchla korejskou vlajku na vrcholu poslední hory, která jí scházela k zisku „koruny Himálaje“. Na vrchol Korejce pomohli tři Šerpové.

Její výkon už ale někteří zpochybňují, neboť Korejka údajně v květnu 2009 na vrcholu Kančenčongy (8 586), třetí nejvyšší hory světa, nebyla. Vrcholové fotografie jsou podezřelé prý proto, že horolezkyně stojí na skále, nikoli na sněhu.

Korejská horolezkyně se brání, že podmínky při tomto výstupu byly velmi náročné a na vrcholu strávila jen velmi krátký čas.

Prvenství má Messner

Prvním člověkem, kterému se stejný kousek podařil, byl v roce 1986 legendární Reinhold Messner. Od té doby se však lezení ve vysokých horách dramaticky změnilo. Zatímco před dvaceti lety se horolezci spoléhali pouze na sebe, obě adeptky na ženský primát využívají velké podpory Šerpů, horských vůdců a v neposlední řadě i umělého kyslíku.

O Un-son zahájila kariéru na osmitisícových kopcích v roce 1997, kdy vylezla na Gašerbrum II. Další osmitisícový kopec na jejím kontě přibyl až v roce 2004, ale zato hned Mt. Everest. V letech 2008 a 2009 byla na vrcholech celkem osmi hor přesahujících 8 000 metrů, po čtyřech každou sezonu. Letos se pokoušela „pouze“ o obtížnou Annapurnu.