Počítač dokázal porazit šachového velmistra

Moskva - Šachy se začal učit už jako sedmiletý v Domě pionýrů v Baku. Od deseti let patřil mezi žáky Michaila Botvinnika. Řeč je o šachovém velmistrovi, mistrovi světa v šachu v letech 1985-2000 Garri Kimoviči Kasparovovi. Jeho úspěch ale netrval věčně, titul mistra světa ztratil právě v roce 2000, kdy ho porazil Vladimir Kramnik, tři roky předtím dokonce podlehl počítači Deep Blue.

První zápas s počítačem Kasparov vyhrál

První utkání se superpočítačem Kasparov vyhrál. Inženýři IBM ale nelenili a Deep Blue výrazně vylepšili. Ze šesti odvetných zápasů vyhrál dva stroj, jeden Kasparov a tři skončily remízou. Světový šachový šampion padl v souboji se zhruba jednou miliardou a sto padesáti miliony tranzistorů.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)

Deep Blue nepoužíval v podstatě nic víc než na svou dobu mimořádnou výpočetní sílu, která mu dovolovala v jeho obrovské knihovně partií šachových velmistrů porovnávat až 200 milionů pozic za sekundu. Byl ale po zásluze považován za výkřik počítačového inženýrství.

Po téměř celou dobu od roku 1985 až do svého odchodu do důchodu měl Kasparov nejvyšší Elo rating ze všech šachistů na světě. Měl podobný styl jako Michail Tal – agresivní a plný nástrah a kombinací. Kasparov ohlásil svůj odchod z profesionálního šachu roku 2005, místo toho se chce věnovat politice a psaní. Štafetu výjimečných přístrojů v současné době přebral další superstroj od IBM. Jmenuje se Watson a lidské šampiony pro změnu poráží v televizních vědomostních soutěžích.