AVÍZO: Noc na Karlštejně - tentokrát v Dobřichovicích u Prahy

V pátek 3. června a v sobotu 4. června 2011 se na nádvoří zámku v Dobřichovicích u Prahy odehraje divadelní představení Noc na Karlštejně. Soubor složený z ochotníků i profesionálů, kteří jsou doma v kraji kolem dolní Berounky, uvádí toto divadelní představení už 6 let. Za tu dobu výkony dobřichovických a řevnických ochotníků i poberounských starostů, Vladimíra Čecha, Pavla Vítka, Jana Rosáka, Petra Jančaříka, Štěpána Raka, jeho syna Matěje, obdivovalo na dvanáct tisíc nadšených diváků.

Původní verze muzikálu, v němž znějí všechny skladby známé ze stejnojmenného filmu, se na nádvoří romantického zámečku v Dobřichovicích premiérově hrála v létě 2006. Zaznamenala obrovský úspěch. V roce 2007 soubor Noc na Karlštejně uvedl znovu, tentokrát v rámci dvoudenního Královského průvodu z Prahy na Karlštejn – hrálo se první den v Dobřichovicích, druhý den na louce u mostu v Karlštejně. Toto představení vidělo rekordních bezmála 1400 diváků.

Od té doby uvádějí poberounští ochotníci i profesionálové Noc na Karlštejně každé léto, dávno už ovšem nejen u Berounky. Zájem o ni mají diváci doslova po celé republice – letos se na ni mohou kromě Dobřichovic těšit také na zámcích v Třeboni i Mníšku pod Brdy, na hradě Křivoklátě a pod středověkými hradbami v Nymburce.

V hlavních rolích se opět objeví známé a populární tváře – císaře Karla IV. si zahraje moderátor Vladimír Čech, alternovat jej bude bývalý ministr i středočeský hejtman, současný poslanec Petr Bendl. V roli vévody bavorského Štěpána exceluje Jan Rosák, Peška opět ztvární zpěvák Pavel Vítek (letos poprvé v alternaci s muzikálovým kolegou Lumírem Olšovským), krále cyperského Petr Jančařík, postavy vypravěče se zhostí brilantní kytarista Jan-Matěj Rak.

Doplní je ostřílení a mnoha rolemi prověření ochotníci – Monika Vaňková v roli císařovny Alžběty, Pavla Švédová v roli Aleny, Karel Král v roli purkrabího, Petr Říha v roli arcibiskupa Arnošta z Pardubic, jeho žena Alena v roli hofmistryně Ofky. Roman Tichý alternuje v roli krále cyperského, senátor Jiří Oberfalzer v roli vévody bavorského. Kostým zbrojnoše (nebude-li zrovna císařem Karlem) obleče poslanec Petr Bendl, sbor manů bude sestaven z několika starostů poberounských obcí, respektive měst. Spolu s herci a zpěváky vystoupí šermíři, tanečnice a metači ohně. Chybět nebude ani koza či koně.

Kde a kdy se bude hrát v roce 2011:

Zámek Dobřichovice u Prahy – v pátek 3. 6., v sobotu 4. 6. od 20.30 hodin

Zámek Mníšek pod Brdy – v pátek 24. 6. od 20.30, v sobotu 25. 6. od 20.30

Hrad Křivoklát – v sobotu 2. 7., v neděli 3. 7. od 20.00 hodin

Zámek Třeboň – v pátek 8. 7., v sobotu 9. 7. od 20.00 hodin

Nymburk, pod hradbami – v pátek 22. 7., v sobotu 23. 7. od 20.00 hodin

Miloslav Frýdl