Svatba Millera a Monroeové - spojení top těla s top intelektem

New York – Američané jejich vztah označovali jako soužití krásného amerického těla a velkého amerického mozku. Sňatek herečky Marilyn Monroe a dramatika Artura Millera si během dvou let trvání prošel řadou krizí, avšak oběma připravil odlišný odlišný osud. Slavný dramatik si neméně slavnou divu bral 29. června 1956 v civilním sňatku a o dva dny později uspořádali židovský obřad. Jejich manželství skončilo rozvodem v Mexiku v lednu 1961. Následující rok se Miller znovu oženil a jedna z nejslavnějších hereček všech dob byla ve svém kalifornském domě nalezena mrtvá.

Soužití rozvážného a přemýšlivého introverta s rozvernou blondýnkou se brzo ukázalo jako příliš nesourodé. Miller ve svých projevech tak extrovertní nebyl a jeho uzavřenost Marilyn těžce nesla. Prodělala několik potratů, což ji nepřidalo na její už tak podlomené psychice. Manželství s Millerem ukončila v roce 1961 v Mexiku, kde se nechalo rozvést  i mnoho jiných celebrit. Mexický rozvod byl jednodušší a rychlejší, navíc nevyžadoval přítomnost manželů.

Monroeová se poprvé provdala již jako šestnáctiletá, kdy si ještě pod svým křestním jménem Norma Jeane Bakerovou vzala policistu Jamese Doughertyho. Byl to údajně sňatek z rozumu, který ji měl jako nezletilou uchránit před pobytem v sirotčinci. Její psychicky narušená matka ani pěstouni se o ni totiž nedokázali postarat. Toto manželství vydrželo čtyři roky, během nichž Dougherty bojoval v Pacifiku a Marilyn rozjížděla kariéru jako modelka.

Po několika malých roličkách se tato smyslná platinová (odbarvená) blondýnka v roce 1953 prosadila i v Hollywoodu, když v muzikálu Muži mají radši blondýnky poprvé prokázala komediální talent, zpívala i tančila. Následující rok se vdala podruhé, ale divoké manželství se světovou baseballovou jedničkou Joem DiMaggiem nevydrželo ani rok.

Jako Millerova manželka natočila například slavný snímek Někdo to rád horké a prožívala dobu své největší slávy, která ji slastně opájela, ale i drtila. To spolu s marnou snahou o dítě vyústilo v psychické problémy, které zaháněla aférami se slavnými muži, údajně i s prezidentem Kennedym, alkoholem a prášky na spaní. A právě barbituráty se jí 5. srpna 1962 staly osudnými.

  • Arthur Miller autor: ČT24, zdroj: www.blogspot.com
  • Marilyn Monroe zdroj: ČT24