AVÍZO: Výstavy v Regionálním muzeu Mělník

Regionální muzeum Mělník připravilo na červenec a srpen několik výstav. Od 15. 7. do 14. 8. 2011 chystá výstavu kreseb s texty od akademického malíře Ladislava Hojného Motivy (středo) českého venkova – Mělnicko. Jak říkají autoři výstavy, název by vlastně měl správně znít: Výlety do malých a nejmenších obcí Středočeského kraje – 8. Mělnicko. Jde o dvanáctiletý výstavní seriál, protože Středočeský kraj má 12 okresů, i když je dnes správně rozdělen „na jiný způsob“, územní členění zůstalo.

„V létě 2003 vznikaly na Příbramsku první kresby prvních výletů do malých a nejmenších obcí Středočeského kraje“, říká akademický malíř Ladislav Hojný a doplňuje informace k výstavě: „Ještě 7. Výlety si držely svůj tradiční instalační způsob – co pás kreseb (6x formát A3), to jedna obec. Nejlepší kresba byla navíc v klipu. Většinou se na výstavě sešlo 14 malých obcí s motivy mizejícího venkova“.

Ale čas běží, nápady přibývají, a tak ak. malíř a grafik Ladislav Hojný uspořádal tentokrát výstavu podle jiného klíče. Její součástí – jako úplná novinka, je i hra o obrázky (21 obrázků ve třech řetězeních se řídí školáckou hrou, tedy pravidly tzv. slovního fotbalu…. Můžete vyhrát i tři kresby, jestliže správně vyplníte tiket. Prostě musíte obrázky správně pojmenovat. Hry jsou pokaždé jiné a tato má číslo 5).

Mantinely výstavního sálu se sice drží motivů malých a nejmenších obcí, ale právě jsou to motivy, které určují způsob instalace. Ten je jiný. Protože autor dospěl za ta léta ke 20 způsobům prezentace kreseb, snaží se v mělnické instalaci o větší pestrost, než byla při dosavadních výstavách, které se držely tradičního rytmu pásů kreseb a textů. Rozšířila se i tématická pestrost. např. klipy mají až 8 skic na dané téma (křížky, dvory, dveře, krmítka). Jsou zde tematické dvojice, trojice i čtveřice kreseb. Pásy zastupují spíše jednotlivé usedlosti (Skramouš, Hleďsebe). Nejvíce kreseb najdete na klipech barevných, které jsou jakousi koláží různých motivů a byly nakresleny v šestnácti obcích (Jestřebice, Stránka, Truskavna, Kanina, Mělnická Vrutice a další tradiční i méně známá místa).

Portréty obyvatel „Kačáku“

Další výstavou, kterou můžete od 7. července do 28. srpna 2011 v muzejní kavárně shlédnout, je menší výstavka místního fotografa Ladislava Záruby. Jedná se o „Portréty obyvatel “Kačáku", které pořizoval více než 2 roky. Malý rybníček u autobusového nádraží v Mělníku má zajímavé obyvatele, kteří zde žijí nebo se jen zastavují na své pouti přírodou.

Jako doplnění bude k vidění „na provázku“ několik fotografií, které ukazují jarní květy z Hořínského parku.

Výstava „Do Mexika za přírodou a lidmi“

Další výstava nazvaná „Do Mexika za přírodou a lidmi“ bude v Regionálním muzeu Mělník probíhat od 8. 7. do 28. 8.2011, vernisáž se koná ve čtvrtek 7. 7. od 17 hodin.

Výstava je výsledkem putování 8 přírodovědců - zčásti kaktusářů a zčásti ornitologů - po semiaridních oblastech Mexického vnitrozemí. Jednalo se již o 8. výpravu Společnosti pro výzkum a ochranu fauny ZOOGEOS Bohemia, která se konala na přelomu března a dubna 2009. Jádro výstavy tvoří více než stovka fotografií s doprovodným textem, které dokumentují život lidí i přírodní krásy této nádherné země. Kromě kaktusů, na které byla tato výprava zaměřena, jsou na fotografiích ale i zvířata, zajímavé historické stavby či momentky ze života cestovatelů. Výsledkem expediční práce M. Strnada je 60minutový filmový dokument, který je rovněž možné během vernisáže či výstavy zhlédnout.

Renata Brtníková, Mělník