AVÍZO: Skalecká pouť v Mníšku pod Brdy

V Mníšku pod Brdy se o víkendu 16. - 17. července uskuteční Skalecká pouť 2011 aneb největší oslavy regionu v hlavním městě Káji Maříka. Pořadatelé navazují na více jak stoletou tradici pořádání Skalecké pouti, o které se píše již v knihách o školákovi Kájovi Maříkovi. Oslavy při Skalecké pouti se staly největší kulturně-společenskou akcí celého regionu, a to nejen svým rozsahem, ale také pestrostí programu.

Oslavy začnou v brzkém sobotním dopoledni 16. 7., kdy od 7.30 hodin začne před kostelem sv. Václava hrát dobové a liturgické skladby skupina Ritornello. V 8.00 hodin vyjde od kostela procesí, které bude skupina Ritornello doprovázet až ke kostelíku Sv. Maří Magdalény v Barokním areálu Skalka. Po procesí se můžete těšit na mši svatou pod širým nebem, kterou bude celebrovat Mons. Václav Malý, pomocný biskup pražský. Liturgické písně zazpívá Mníšecký chrámový sbor. Po mši svaté bude vernisáž výstavy Richarda Pachmana v kostelíku sv. Máří Magdalény, který návštěvníkům i zazpívá. Po vernisáži zahraje vynikající seskupení Musica Podberdensis skladby klasických autorů.

V Barokním areálu Skalka bude po mnoha letech zpřístupněna poustevna (rekolekční dům), kde bude možnost zhlédnout výstavku historických dokumentů - Cechy mníšecké, dávno minulé a také nádherné sousoší Pieta od sochaře Jana Brokoffa.

Kulturní program bude pokračovat na náměstí F. X. Svobody. Dopoledne bude od 9.00 řemeslný jarmark a trh. Kulturní program na hlavním pódiu začne ve 14.00. Vše zahájí defilé mistryň mažoretek z Majorettes Golden Prague. Po nich se divákům představí vítězové a vítězky 11. ročníku dětské pěvecké soutěže Brdský kos.

Na ně naváže více jak hodinovým koncertem skupina Kryštof s frontmanem Richardem Krajčem, oblíbeným hercem, zpěvákem a hudebníkem. Následovat bude koncert skupiny Bůhví. Vše budou ještě dalšími dvěma vystoupeními doprovázet mažoretky, které si připravily vždy nové vystoupení v krásných kostýmech.

Nedělní dopolední divadlo pro děti ve farní zahradě, s názvem Dobrodruzi – dobrodružství pantomimy, připravili mladí mimové z Prahy. Představení začíná v 10 hodin, dobrovolné vstupné bude věnováno na opravu objektu OÁZA ve farní zahradě.

Od 14.00 se můžete těšit na další ročník oblíbené Mníšecké pouťové neckyády se skupinou Třehusk na Zadním rybníku. Moderovat bude Míla Frýdl. Přijďte s loďkami, čluny, neckami nebo jakýmikoliv plavidly. Každý aktivní účastník bude odměněn! Pro děti bude připraven skákací hrad, lanová dráha, aquazorbing, historická hasičská stříkačka a také nebude chybět občerstvení. Vezměte si s sebou námořnická trika! Z Mníšku pod Brdy tak bude nejen hlavní město Káji Maříka, ale také střed námořní a lodní flotily v Česku.

V nedělní podvečer, v 18.30 hodin, zazní závěrečný koncert duchovní hudby v kostele sv. Václava. O vynikající zážitek se postará varhanní mistr Tomáš Flégr, mj. vítěz Muffatovy soutěže v Rakousku a v současné době hlavní varhaník chrámu Sv. Antonína Paduánského v Utrechtu. Zpěvem jej doprovodí sopranistka Jana Bínová–Koucká.

Po celý pouťový víkend můžete navštívit Státní zámek Mníšek pod Brdy, který má připraveny dva prohlídkové okruhy. Pro rodiny s dětmi je připravena speciální Loutková prohlídka s hračkami a loutkami v životních velikostech. Těšit se můžete také na unikátní výstavu panenek v historických kostýmech, na kterou zve zámek zdarma.

Organizace Skalecké pouti přináší také dopravní bezpečnostní opatření. Jedná se o uzavírku části silnice v úseku křižovatka Pražská – Čisovická (drogerie TETA) po křižovatku Pražská – Skalecká (Česká pošta). Tento úsek bude uzavřen od 04.15 hodin do 22.00 hodin. Zastávky MHD/PID budou přesunuty před poštu. Dále bude od 02.00 hodin do 23.00 hodin uzavřeno náměstí F. X. Svobody, kde bude ve spodní části umístěno hlavní pódium. V úseku silnice od křižovatky ulic Skalecká – Dobříšská po Sokolovnu, Dobříšská, bude omezena rychlost na 30 km/h.

Skaleckou pouť pořádá Město Mníšek pod Brdy a Římskokatolická farnost Sv. Václava v Mníšku pod Brdy.

Miloš Navrátil, Mníšek pod Brdy