Ohlédnutí za Bambini di Praga

Praha – Před několika dny podmínečně opustil ruzyňskou věznici sbormistr Bambini di Praga Bohumil Kulínský. A zanedlouho poté přišla nečekaná zpráva, že čtyřicetiletý dětský sbor s celosvětovým renomé končí. Vedení údajně plánovalo konec už déle než rok. Pokračování v činnosti sboru prý nedovolovaly společenské okolnosti. Samotným sboristům byla tato zpráva sdělena jen těsně před posledním koncertem, jenž se konal v pražské Městské knihovně.

Zpívali pro politické špičky po celém světě, ve vyhlášených koncertních síních, psali pro ně nejlepší čeští skladatelé své doby. Zároveň ale dobývali srdce posluchačů v televizních estrádách a své renomé propůjčovali laciným hitům. Zásluhy rodu Kulínských nikdo neupře, vždyť změnili svět českého sborového zpěvu.

Bambini di Praga posunuli laťku sborového zpívání o velký kus nahoru – profesionální dětský sbor, hlasová výchova, absolutní intonační přesnost. Sbor, jenž byl založen v roce 1973 Bohumilem Kulínským starším, se za komunismu těšil výjimečnému postavení. Dětský sbor představoval ideální vývozní artikl bez jakékoli politické výbušnosti.

168 hodin (zdroj: ČT24)

Se stoupající kvalitou souboru přicházeli čím dál tím náročnější skladby tehdejších předních českých autorů. Na straně druhé se Kulínští nebáli koketovat ani s populární hudbou, která pro soukromý orchestr bez státních příspěvků představovala snadný příjem.

Zlaté časy sboru spouští pád železné opony. Během devadesátých let se v pražském Karlíně, kde tehdy Bambini di Praga sídlili, tvořily několikahodinové fronty. Do přijímacího řízení se hlásily stovky dětí.

„Já nezapomenu na DVD Lucie v opeře, kde je s rumba koulemi Bohumil Kulínský a Sex je náš. A dorostenky jsou tam v roli pronajatých Lolit,“ vzpomíná hudební publicista Pavel Klusák.

Má umělec natolik významnou úlohu?

Zlom nastal až 24. listopadu 2004, kdy se Bambini di Praga chystali odlétnout do Japonska. Tehdy již policie potichu vyslýchala Kulínského více než dva měsíce. Na konci vyšetřování ho obvinila z trestného činu útisku 49 nezletilých sboristek a na zájezd do Japonska už Kulínský neodletěl. Hrozilo mu tehdy 12 let vězení.

Soudy tehdy byly postaveny před otázku, se kterou se potýká umělecká tvorba odjakživa. Má umělec natolik významnou úlohu pro společnost, aby mu některé delikty měly být tolerovány? Královéhradecký soud na tuto otázku odpověděl kladně, tedy uznal Kulínského zásluhy a udělil mu tříletou podmínku, za což ho pražský vrchní soud výrazně pokáral.

Soudce Vrchního soudu v Praze:

„Není možné souhlasit s tím, že společenské zásluhy snižují nebezpečnost činu pro společnost. Od osobnosti, tak jak ji vyličuje krajský soud, bychom naopak měli vyžadovat vysoké mravní jednání.“

Obětí nakonec bylo devatenáct. Se šesti z nich měl Kulínský dokonce pohlavní styk. Sbormistr svou vinu vždy popíral, přesto byl nakonec odsouzen na pět a půl roku. Navíc nesmí 10 let pracovat s mládeží. Slibná umělecká dráha Bohumila Kulínského byla tímto ztracena. Mluvilo se o něm i jako o velice nadaném dirigentovi, který se těšil velké přízni Jiřího Bělohlávka.

Zájem všeobecně upadá…

Bohumil Kulínský přivedl sbor na samotný vrchol, na jehož špici ale bolestivě uklouzl a při pádu zranil i několik svých svěřenkyň. Otázkou ale zůstává, zda by konec slavného českého sboru nepřišel později i bez kauzy Kulínský. „Jak se společnost vyvíjí, je víc a víc kroužků, děti mají víc a víc možností, rodiče mají víc a víc možností. On ten zájem všeobecně upadá o sbor,“ říká Hana Filipová, bývalá sboristka a hudební pedagožka Bambini di Praga.

Bambini di Praga
Zdroj: ČT24/BdP