O prohlídku zámku s J. Rosákem byl na Mníšku zájem

V sobotu 13. srpna si to malí i velcí návštěvníci na mníšeckém zámku užili. Dospělí se bavili s Honzou Rosákem na prohlídkách I. okruhu a děti si přišly na své vpodvečer na prohlídkách s bílou paní a andělem.

„Jé bílá paní,“ šeptaly malé děti užasle, když na arkádu vstoupila bílá paní a přicházela směrem k nim, aby jim ukázala kudy povede další prohlídka. Stejně tak je překvapil Anděl Serváce Engela posledního majitele zámku. Ten je mečem řádně pasoval na rytíře a princezny z Mníšku a každý dostal dárek na památku. „Je to skvělé a zábavné,“ říká při odchodu jedna z maminek. „Přišla jsem i s dětmi našich kamarádů a všechny byly nadšené.“

Spokojeni byli i ti návštěvníci, kteří měli štěstí a na prohlídce se potkali s moderátorem Honzou Rosákem.

Honza si během prohlídek zavzpomínal na své mládí, kdy sám pracoval jako průvodce a dodal, že si často a rád něco přidal, aby prohlídka byla zajímavější. V Pracovně přiznal, že je sám překvapen, jak moc je podobný Llewellynu Kastovi, což byl úplně poslední majitel zámku. „Asi jsem dědicem, to nepopírám, ale necháme ty majetkové poměry raději tak, jak jsou,“ dodal na závěr.

Úspěšný moderátor provázel na zámku v rámci soutěže Hradozámecké léto, což je prázdninová soutěž Českého rozhlasu Region pořádaná ve spolupráci s Národním památkovým ústavem ve středních Čechách. Těšit se ještě můžete na 20. srpna, kdy se na Točníku představí Naďa Konvalinková nebo zajeďte na Křivoklát. Tam se vám předvede Kateřina Cajthamlová.

A co dalšího připravil zámek Mníšek? Hned příští sobotu a neděli prohlídky Loutková a Tři věže. Poslední prázdninový víkend se můžou návštěvníci těšit na povídání o módě a téměř 70 panenek v historických kostýmech.

Jana Digrinová, kastelánka

Vydáno pod