AVÍZO: Retrospektivní filmový festival v Neveklově

Malebné Neveklovsko ve filmu aneb Zase jste se kochal, pane doktore? – to je název retrospektivního filmového festivalu, který se uskuteční od pátku 26. srpna do neděle 28. srpna v kině v Neveklově. Představí několik snímků, které se točily v okolí tohoto městečka. Jeho malebné prostředí si „zahrálo“ třeba v seriálech Návštěvníci a Hraběnky, ve filmech Kytice, Není sirotek jako sirotek, Ikarův pád, Romance pro křídlovku či Vesničko má, středisková.

Podle vedoucí kulturní komise města Neveklov Jany Mužíkové nebylo snadné vybrat snímky, které se na festivalu promítnou. Vždyť na Neveklovsku vzniklo kolem 20 filmů, kromě hraných i řada malometrážních. Ne všechny jsou ale zaznamenány na nosičích, které se dají přehrávat. Třeba film Strakonický dudák z roku 1955, který návštěvníci festivalu uvidí, si organizátoři museli půjčit až z Národního filmového archivu.

V programu festivalu je také projekce snímků Jára Cimrman, ležící, spící, Romance pro křídlovku, Jáchyme, hoď ho do stroje, Václav a Vesničko má, středisková.  Před každým představením se uskuteční krátká beseda s hosty, mezi nimiž budou herci, pamětníci i přímí účastníci natáčení.

Návštěvníci se třeba dovědí, kdo v Křečovicích vlastní onen pověstný sedmý schod, na kterém se tak dobře chladí pivo. Účast přislíbili třeba herci Marek Brodský nebo Magda Šebestová, která hrála mladou učitelku ve filmu Vesničko má, středisková. Právě tento snímek pořadatele inspiroval natolik, že jednu z jeho zlidovělých replik dali do názvu přehlídky. Zároveň vyhlásili pokus o překonání českého rekordu v počtu traktoristických sluchátek na jednom místě. Nositelé sluchátek „otíkovek“, které nosil jeden z hlavních aktérů „Vesničky“ – Otík Rákosník, se mohou v neveklovském kině hlásit v neděli od 16:30.  

Místa na fotografiích - kostel v Bělici (film Strakonický dudák); Panský rybník (Vesničko má, středisková; Návštěvníci).

Vstupenky na filmy jsou již v předprodeji v neveklovském infocentru. 

Jaroslava Tůmová

Vydáno pod