Sledoval nové majitele svého ukradeného notebooku, teď čelí žalobě

Praha - Lukáš Kuzmiak je dvaadvacetiletý mladík, jenž pracuje jako počítačový expert. Letos v červnu mu byl vykraden jeho byt na Praze 5. Nebylo to ale obyčejné vloupání, kterých se v Česku ročně stanou tisíce. Zloději mu vzali mimojiné i jeho osobní počítač, který díky svým znalostem o zabezpečení počítačů a sítí dokázal na dálku vysledovat, takže online viděl, kdo u jeho odcizeného počítače sedí a co se před ním děje. Fotky poskytl nejen policii, ale i médiím. Kvůli tomu teď ale čelí trestnímu oznámení, které na něho podala rodina „nových majitelů“.

Lukáš díky speciálímu programu vidí tutéž pracovní plochu svého odcizeného počítače, ačkoliv může být na druhém konci republiky. V praxi to znamená, že je tak možné sledovat všechnu činnost na počítači včetně programů, komunikace či prohlížení internetu. Navíc díky vestavěné webkameře se naskytla možnost sledovat přímo osoby, které u počítače sedí.

Tato počítačová finta pomohla Lukáši Kuzmiakovi vypátrat jeho ukradený notebook dřív, než to zvládla policie. Policisté totiž pachatele dosud nedopadli.

Odcizený notebook měl při koupi před dvěma lety hodnotu kolem čtyřiceti tisíc korun. Větší újmu ale Lukášovi způsobila, jak sám řiká, nenávratná ztráta osobních dat.

Okradený Lukáš Kuzmiak:

„Nejvíc mě na tom mrzí ta data, která jsem tam měl. Nový notebook se sice koupit dá, ale data mojí práce, moji tvorbu, moje fotky, to už mi nikdo nevrátí. To si z internetu nestáhnu, to si nekoupim.“

Fotografie nových uživatelů a údaje o tom, co s počítačem dělají a kde by se mohl notebook nacházet, předával Lukáš Kuzmiak kriminální policii. Očekával, že policie ihned zareaguje, dohledá dotyčné osoby a svůj počítač bude mít již brzy zpět na svém stole. To se ovšem nestalo. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana museli policisté čekat na příslušné povolení ke vstupu do obydlí, aby předmět pocházející z dané trestné činnost mohli zadržet.

Noví „majitelé“ se stali slavnými neslavným způsobem

Lukáš se obával, že noví uživatelé smažou z notebooku původní systém a on tak definitivně ztratí možnost, jak ho vysledovat a získat zpět. Fotografie lidí u počítače, které mu zasílal do mailu skrytý program, tak začal zveřejňovat na svém anglicky psaném blogu. Ze začátku o jeho blog nebyl vůbec zájem, nicméně zanedlouho začal rapidně růst zájem médií, jejichž některé články případ bulvárně zveličovaly.

Novinový článek o případu Lukáše Kuzmiaka
Zdroj: ČT24

Původně chtěl Lukáš dané osoby kontaktovat a upozornit je na to, že jejich počítač je kradený. Nicméně noví majitelé se nepřihlásili do žádné služby, kde by poskytovali své kontaktní údaje.

Rodina, jejíž fotky byly zveřejňovány se však o medializaci své domácnosti brzy dozvěděla a odevzdala počítač na policii. Současně požadovala stažení fotek z internetu a po médiích také, aby byly informace uvedeny na pravou míru - všude totiž byli označováni za zloděje.

Karel Eliáš, odborník na občanské právo:

„Vlastník věci si samozřejmě může opatřovat důkazy o tom, kdo tu jeho věc neoprávněně zadržuje tak, aby mohl vůbec to své právo na vydání věci uplatnit, ale musí respektovat nezbytnou míru ochrany soukromí těch druhých.“

Notebook prý koupil syn od svého kamaráda, jenž ho koupil na autobusové zastávce od neznámého muže za necelých pět tisíc korun. Kamarád, od něhož rodina notebook koupila, ale na svých internetových aukcích nabízí i totožný fotoaparát, který Lukášovi zmizel z bytu současně s počítačem. Podle kamaráda rodiny jde prý ale o pouhou náhodu.

Zloděje, kteří vykradli Lukášův byt, policie dosud nedopadla. Sledovaná rodina však na Lukáše podala za zveřejnění fotografií a informací z jejich soukromí trestní oznámení. A za snahu vypátrat svůj ukradený majetek hrozí Lukášovi i další problémy. Podle advokáta sledované rodiny bude požadována jednak veřejná omluva a také finanční náhrada nemajetkové újmy. Celá věc prý rodinu značně psychicky poznamenala.

Trest za vypátrání vlastního počítače (zdroj: ČT24)