V Libyi se objevují masové hroby s mučenými zajatci

Tripolis – Libyjští rebelové a stoupenci Muammara Kaddáfího se začínají mstít. V ulicích jsou k vidění mrtvá těla se svázanýma rukama, často s projevy mučení. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International obě bojující strany vyzvala, aby respektovaly práva vězňů. Britská letadla v noci na dnešek bombardovala bunkr sloužící jako velitelství v pobřežním libyjském městě Syrta. Těžké boje mezi povstalci a stoupenci libyjského vůdce Muammara Kaddáfího propukly v noci také ve městě Sabhá ve vnitrozemí. Bojuje se i v metropoli Tripolisu, podle televize Al-Arabíja Kaddáfího síly bombardovaly letiště a poškodily letadlo.

Jiholibyjské město Sabhá je výchozím bodem pro cestu do afrických států a podle některých zdrojů by sem Kaddáfí po pádu jeho pevnosti v Tripolisu mohl směřovat. Rebelové chtějí obsadit také Syrtu, považovanou za tradiční baštu Kaddáfího, čekají však tuhý odpor loajalistů. Podle dnešního oznámení NATO se na město vzdálené asi 400 kilometrů východně od Tripolisu soustřeďuje také aliance. Její letouny nedaleko města zaútočily na 29 ozbrojených vozů a libyjská TV v noci na Facebooku uvedla, že povstalci se pokusili k bombardovanému městu posunout.

Tripoliská čtvrť Abú Salím je jednou z posledních, kterou Kaddáfího ozbrojenci v Tripolisu drží. Místní věznice nechvalně proslula mučením. Teď se kolem ní svádějí jedny z nejtěžších bojů ve městě. Povstalci prohledávají dům po domu, snaží se zbavit odstřelovačů. Zajali desítky údajných Kaddáfího stoupenců. „Nějaký kluk mě postřelil, tak jsem jel do nemocnice. Přísahám Bohu, že s tím nemám nic společného,“ prohlašuje údajný stoupenec Kaddáfího, kterého povstalci zajali. Řada čtvrtí v Tripolisu je uzavřena, hoří v nich budovy.

Uprostřed bojů dochází podle OSN i k záměrným zločinům, kdy se obě strany mstí na protivníkovi. V ulicích se objevují mrtvá těla se svázanýma rukama nebo stopami po mučení. „Vyzýváme všechny, kdo v Libyi mají úřední pravomoc, včetně polních velitelů, aby aktivně jednali tak, že nebudou páchány zločiny a nebude docházet ke mstě,“ uvedl Rupert Colville z úřadu OSN pro lidská práva.

„V místní nemocnici našli povstalci těla 15 obětí masových poprav. Domnívají se, že to jsou političtí aktivisté, které nechal Kaddáfí ještě na poslední chvíli postřílet. Byli zastřeleni zezadu, měli svázané ruce. Pro mezinárodní trestný tribunál to bude velmi důležitý důkaz,“ uvedl redaktor Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Kaddáfího vojáci znásilňovali děti

Amesty Inetrnational s odvoláním na tvrzení vězňů uvedla, že strážci oddaní Muammaru Kaddáfímu znásilňovali děti držené ve vazbě a na druhé straně libyjští povstalci hrubě zacházejí s dětmi a vězní zahraniční migranty. Delegace AI prý získala důkazy o znásilňování vězňů v době, kdy ji ovládaly Kaddáfího síly. Dva chlapci tu prý spoluvězňům sdělili, že tamní strážce je několikrát znásilnil. Jiní zadržovaní uvedli, že byli ve vazbě biti kovovými strunami a dostávali elektrické šoky.

Na 125 lidí objevila AI v cele zařízení provozovaného opozicí, přestože povstalecká Přechodná národní rada slibovala, že její jednotky se stejného porušování lidských práv jako Kaddáfího režim dopouštět nebudou. Zadržení se prý v cele tísnili tak, že se skoro nemohli hnout.

Kaddáfího režim verboval žoldáky z Čadu a dalších afrických zemí, aby mu pomohli potlačit povstání. Afričané držení opozicí ale prý uvedli, že ve vazbě jsou jen kvůli barvě kůže. Jeden chlapec rovněž AI sdělil, že povstalci ho z blízké vzdálenosti střelili do kolena, když utekl z fronty, kam ho režim předtím coby dobrovolného rekruta poslal. Přestože byl neozbrojen, povstalečtí bojovníci ho prý bili pažbami zbraní.

Národní rada se přesouvá do Tripolisu

„Oznamuji zahájení a pokračování práce výkonného úřadu v Tripolisu,“ řekl Tarhúní v hlavním městě novinářům. Prohlásil, že šéf NTC Mustafá Džalíl do hlavního města dorazí, jakmile to umožní bezpečnostní situace. Muž číslo dvě libyjské opozice Mahmúd Džibríl varoval, že nedostatek financí může ohrozit legitimitu povstalecké vlády, která by po případném pádu Muammara Kaddáfího mohla zemi vládnout. Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek rozhodla uvolnit 1,5 miliardy dolarů ze zmrazených účtů libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Peníze jsou určeny k pokrytí nákladů na obnovu válkou postižené země.

Podle Džibríla budou muset povstalci reformovat policii a armádu. Znovu upozornil, že peníze z blokovaných účtů budou potřebovat také na výplaty mezd státních zaměstnanců a na další služby. Pokud nebudou splněny požadavky Libyjců, vláda může čelit „krizi legitimity“.

Podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové Spojené státy nyní očekávají, že NTC splní své závazky týkající se vytvoření demokratického státu chránícího práva občanů. Ministryně označila za zásadně důležité, aby NTC zahájila jednání s kmeny a vůdci po celé zemi. „Očekáváme, že… (NTC) zajistí, že její zásoby zbraní nebudou ohrožovat sousedy a že tyto zbraně nepadnou do špatných rukou a že zaujme pevný postoj proti násilnému extremismu,“ uvedla šéfka americké diplomacie.

NTC má asi 40 členů, ale z bezpečnostních důvodů jsou veřejnosti známá jména jen třinácti z nich. S ohledem na stále nejistou bezpečnostní situaci v Tripolisu se neočekávalo, že by se NTC do metropole v dohledné době přesunula celá.