Beatles řekli sbohem fanouškům na baseballovém stadionu

San Francisco – Legendární skupina Beatles se rozloučila se svými fanoušky na baseballovém stadionu Candlestick Park v San Franciscu. Zaznělo tu celkem jedenáct skladeb včetně hitů Yesterday, Day Tripper nebo Nowhere Man. Na poslední veřejný koncert amerického turné skupiny dorazilo navzdory chladnému a větrnému počasí 25 tisíc fanoušků. Právě neustálý jekot publika dovedl spolu s únavným cestováním členy kapely k rozhodnutí již dál nekoncertovat a věnovat se výhradně studiové činnosti.

Od roku posledního veřejného koncertu v roce 1966 až do svého rozpadu v roce 1970 se skupina věnovala pouze nahrávání. Jedinou výjimkou bylo spontánní neveřejné vystoupení na střeše jejich domovského londýnského studia Abbey Road v lednu 1969.

Beatles ovlivňují hudební průmysl dodnes

Anglická rock’n’rollová kapela z Liverpoolu The Beatles patřila mezi komerčně nejúspěšnější a kritiky nejuznávanější kapely v historii populární hudby. Jejich hudba je dodnes hraná a oblíbená po celém světě. Členy kapely byli John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr. Ve Velké Británii vydali Beatles více než čtyřicet různých singlů, alb a desek, které se vyšplhaly na první místa hitparád. Tento komerční úspěch se opakoval v mnoha dalších zemích. Podle řady hudebních časopisů ovlivnila jejich novátorská hudba kulturní vývoj celých šedesátých let. Vliv Beatles na populární scénu je patrný dokonce i dnes.

Na každé nové desce se snažili členové skupiny vytvořit nový zvuk a nové prvky. Velmi často čerpali i ze zkušeností z poslechu svých současníků. Mezi ty, kdo je ovlivnili, patřil Bob Dylan, který byl inspirací pro takové písně jako You’ve Got to Hide Your Love Away. Mezi další současníky můžeme zařadit The Byrds a Brach Boys. Skupina používala nejrůznější triky ve studiu, jako byly zvukové efekty, netradiční umístění mikrofonu, nahrávací smyčky, dvoustopé a různě rychlé nahrávání. Svoji hudbu doplňovali i nástroji, které byly v té době pro rockovou hudbu neobvyklé. Patřily mezi ně smyčcové a dechové orchestry, stejně jako indické nástroje.