Krvavý konec ramadánu v Sýrii

Damašek - Syrská armáda znovu tvrdě udeřila na protivládní demonstranty. Ti proti režimu protestují v poslední den ramadánu, v takzvaný svátek íd al-fitr. Vojáci dnes podle svědků v provincii Dará na jihu země a v Homsu v centrální části Sýrie zabili nejméně sedm lidí. Mezi mrtvými má být i třináctiletý chlapec. Spojené státy dnes rozšířily sankce na další představitele syrského režimu. Nově je uvalily i na ministra zahraničí Valída Mualima, syrského velvyslance v Libanonu a poradkyni prezidenta Bašára Asada.

Zatímco Sýrií otřásá násilí, syrský režim slaví. Prezident Bašár Assad se nechal při ukončení ramadánu vidět v mešitě. Ve stejné době vyšly do ulic tisíce lidí, kteří ho chtějí vidět na popravišti. Protesty zasáhly několik syrských měst včetně předměstí Damašku. Vládní jednotky opět nasadily ostrou munici. Do ulic vjely obrněné transportéry. 

V provincii Dará zabili vojáci šest lidí, když napadli demonstranty v obci Hará a ve městě Inchíl. Jeden muž zahynul ve středosyrském Homsu.   

Muslimové během prvního dne svátku íd al-fitr navštěvují hroby svých blízkých. Svátek se tak může proměnit v mohutné demonstrace, neboť v posledních měsících mnoho lidí umíralo právě pod palbou vládních vojsk.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)