Arabela na Chvalském zámku v Horních Počernicích

Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Někdy je to právě naopak. Jednou zazvonil nalezeným zvonečkem televizní vypravěč pan Majer a zahájil tak mnohadílný seriál pohádkového vyprávění o říši lidí a říši pohádek, o princeznách i obyčejných studentech, králi, královně, manželech Majerových a hlavně zlém kouzelníkovi Rumburakovi.

Se zahájením nového školního roku začíná i velká výstava Arabela v prostorách Chvalského zámku v Horních Počernicích. Přijďte se podívat na více než padesát kostýmů a rekvizit. Seznámíte se se šaty, které princezny Arabela a Xenie nosily v říši pohádek, i s těmi, do kterých se převlékly v říši lidí. Najdete zde i kouzelný prsten, cestovní plášť, křišťálovou kouli a mnoho dalších rekvizit z dnes již legendárního seriálu. 

  • Arabela na Chvalském zámku autor: Zuzana Foglarová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2839/283801.jpg
  • Arabela na Chvalském zámku - přípravy autor: Zuzana Foglarová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2839/283802.jpg

Tvůrcem kostýmů je světoznámý výtvarník Theodor Pištěk a arch. dekorací Milan Nejedlý. Výstavu autorsky připravili Petr Lukas, Jan Maroušek a Viktorie Knotková. 

Výstava potrvá do 28. 10. 2011 a bude doplněna řadou doprovodných akcí. Například 2. října 2011 se koná Létající cirkus kouzelníka Viga. Program pro celou rodinu, která dostane na Chvalském zámku šanci si pod dohledem zkušených lektorů – studentů katedry pantomimy HAMU - připravit vlastní cirkusové vystoupení. Pozor, včetně závěsné akrobacie!

Na Chvalském zámku najdete i další výstavy – například fotografie Příroda očima Miroslava Zítka a další. Program je vhodný pro celou rodinu. Otevřeno je denně od 9.00 do 17.00 hodin.

Zuzana Foglarová

Vydáno pod